Seniorenwoning inrichten: maak het handig en gezellig!
Wonen Wooninspiratie Inrichting Woonideeën

Seniorenwoning inrichten: maak het handig en gezellig!

Seniorenwoningen zijn vaak 60% kleiner dan een gemiddelde gezinswoning, dat maakt een seniorenwoning inrichten soms moeilijk. Senioren blijven tegenwoordig langer zelfstandig wonen, maar daar zijn wel de nodige aanpassingen in de woning voor nodig. Iedereen vindt het tenslotte fijn om in een gebruiksvriendelijke en gezellige woning te zijn! Je vindt hier zes tips voor het inrichten van een seniorenwoning die toe te passen zijn in je huidige woning of in een seniorenwoning.

Gebruikersgemak: plaats alles op heughoogte

Het wordt steeds moeilijker om veel te bukken. Het is dan ook een stuk gemakkelijker om de voorwerpen die je vaak nodig hebt, op heup- of ooghoogte te installeren in een seniorenwoning.

Zo kun je in de keuken de voorwerpen die je het vaakste gebruikt het beste op ooghoogte wegzetten (denk aan glazen en borden) en de oven op heuphoogte laten plaatsen. Dit kan al veel moeite schelen.

In de woonkamer kun je gebruik maken van zwevende kastjes. Deze hangen vaak een halve meter boven de grond, waardoor je er nog gemakkelijker bij kunt.

Hulpmiddelen seniorenwoning inrichten: handig en origineel!

Wanneer je ouder wordt heb je steeds meer hulpmiddelen nodig in huis. Denk bijvoorbeeld aan handvaten in de douche of toilet. Daarnaast kun je handvaten ook op een “onzichtbare” manier verwerken in je keuken of woonkamer. Een handvat kun je bijvoorbeeld in je keuken plaatsen als handdoekhanger. Zo vallen ze niet op, zijn ze praktisch en fijn voor als er iets gebeurt.

Heb je moeite met lopen en woon je in een woning met meerdere verdiepingen? Maak gebruik van een traplift. Tegenwoordig zijn er gereviseerde tweedehands trapliften. Deze zijn een stuk goedkoper en hiermee draag je ook nog een steentje bij aan het milieu. Kijk voor deze trapliften bijvoorbeeld eens bij 123 trapliften.

Seniorenwoning inrichten: meer ruimte in jouw woning

Omdat seniorenwoningen een stuk kleiner zijn, is het belangrijk om hier op te letten als je de seniorenwoning inricht. Het creëren van ruimte in de woning is dan ook erg belangrijk.

Stel allereerst de woning breed op. Zorg voor brede gangpaden, in hoeverre dit mogelijk is. Dit geeft een ruimtelijker gevoel en het is erg handig als je gebruik maakt van hulpmiddelen tijdens het lopen. Zo heb je alle ruimte om je te manoeuvreren tussen de bank en de salontafel.

Heb je grote zitbank? Kies dan voor kleine bijzettafeltjes! Zo compenseer je de grotere objecten in huis. Wanneer er veel grote meubels staan, oogt de ruimte vaak nog kleiner. Ook kun je gebruik maken van spiegels in de woonkamer. Dit weerkaatst het licht waardoor de ruimte ook een stuk groter oogt.

Op zoek naar meer tips en wooninspiratie?

Kijk eens verder tussen onze artikelen vol wooninspiratie of lees onze blog over het inrichten van een kleine woonkamer!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten