Ontdek alles over Scandinavisch wonen

Scandinavisch wonen is de laatste paar jaar erg populair geworden. De eenvoudigheid, het gebruik van lichte kleuren in combinatie met donkere tinten zorgt voor een sfeervolle en tijdloze uitstraling. De Scandinavische stijl komt voort uit de landen Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. In deze landen zijn de winterse dagen erg kort, waardoor ze het licht optimaal willen benutten.

scandinavische inrichting

Lichtinval: de basis van jouw Scandinavisch interieur

In een Scandinavische woonkamer is de inval van het licht erg belangrijk, dat natuurlijk gecreëerd wordt door het daglicht van buiten. Om de nadruk te leggen op het lichtinval kan er gebruik gemaakt worden van lichtgekleurde gordijnen. Plaats hierbij dan ook niet te grote objecten voor het raam, dit zal het licht onderbreken.

Als je op zoek bent naar woonkamer inspiratie voor een Scandinavische woning, begin je het best met het bedenken van de kleurstellingen. Dit is voornamelijk wit, in combinatie met pastelkleuren zoals zalm roze, ijsblauw, olijfgroen en grijstinten. Dit zorgt voor een frisse en strakke uitstraling. Deze lichte kleuren stimuleren de weerkaatsing van het licht in je woning, wat ook zorgt voor een ruimtelijker gevoel in je woning. Heb je nou niet veel lichtinval in jouw woning? Maak gebruik van daglicht lampen en spiegels!

De stijl van Scandinavisch wonen

Scandinavisch wonen straalt rust en comfort uit. De stijl is tijdloos, functioneel, minimalistisch en wordt gekenmerkt door de houten materialen en lichte pastelkleuren. Het gebruik van de natuurlijke materialen is de basis van Scandinavisch wonen, zoals de houtsoorten eiken, grenen, essen en dennen die hoofdzakelijk worden toegepast in een Scandinavische woning. Hout kan terugkomen in meubelstukken, plafonds, accessoires of in complete keukens. Als je je woning volledig licht wil houden, kun je er ook voor kiezen om het hout wit te schilderen.

Om je woning vervolgens een warme uitstraling te geven kan je elementen van wol, kurk, leer, dierenvachten en hoogpolige kleden toepassen. Ook recyclede elementen passen goed binnen de Scandinavische stijl.

Kies voor een stoffen of lederen bank met rechte lijnen. Leg onder de bank een licht vloerkleed of maak gebruik van dierenvachten. Laat het kleed slechts een deel van de vloer bedekken. Door in iedere kamer van het huis dezelfde kleurpaletten en materialen te gebruiken krijg je een complete en rustgevende uitstraling. Vind je rust en eenheid in jouw woning belangrijk? Dan zijn details ook erg belangrijk. Ga je bijvoorbeeld voor een opdekdeur of een stompe deur als basis? Opdekdeuren zijn makkelijker te monteren maar stompe deuren ogen strakker. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat!

Scandinavische woonaccessoires

Scandinavisch wonen wordt gekenmerkt als eenvoudig en minimalistisch, het is dan ook de kunst om de juiste hoeveelheid accessoires toe te voegen aan de woning. Bij een Scandinavisch interieur is het belangrijk om rekening te houden met de verhoudingen. Heb je een grotere bank? Gebruik dan kleine bijzettafeltjes. Kleed je bank aan met pastel kleurige kussentjes in combinatie met print kussentjes. Om een extra warme sfeer aan je interieur toe te voegen kan je gebruik maken van kleedjes en planten.

Scandinavische huizen waren oorspronkelijk erg klein. Omdat een vrije ruimte typerend is voor een Scandinavische woning, gebruikte men opbergkasten om hun spullen in kwijt te kunnen. Een open opbergkast in de woning kan dat het ouderwetse gevoel naar boven brengen.

Door een houten boekenplankje op te hangen, met slechts een aantal boeken in combinatie met kaarsen, cactusjes en een minimalistisch lampje maak je jouw Scandinavische woning helemaal af!

scandinavisch interieur

Meer tips voor een Scandinavisch interieur?

Lees eens verder tussen onze andere artikelen over een Scandinavisch interieur! Of doe meer inspiratie op voor een Scandinavische slaapkamer.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten