Hypotheekrenteaftrek 2013
Hypotheek Financiën

Hypotheekrenteaftrek 2013

Er is veel over te doen geweest. Inmiddels is het helder: voor leningen die op of na 1 januari 2013 worden gesloten, gelden nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek. Wat houden deze veranderingen nu precies in?

Beperking hypotheekrenteaftrek

Vanaf 1 januari 2013 moet u als huiseigenaar een nieuwe lening in maximaal 30 jaar volledig aflossen. U heeft pas recht op aftrek van de hypotheekrente als u ten minste maandelijks een vast bedrag aflost. Dit noemen we in de hypotheek branche annuïtair aflossen.

Bij een aflossingsvrije hypotheek heeft u geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Dat is ook het geval als u gelijktijdig spaart voor (gedeeltelijke) aflossing na maximaal 30 jaar

Starters en nieuwe leningen

De hypotheekrente is en blijft aftrekbaar als u de lening in maximaal 30 jaar en ten minste volgens een annuïtair schema aflost. Dit wil zeggen dat u maandelijks een vast bedrag aflost. Leningen die hieraan voldoen zijn de annuïteiten en lineaire hypotheek. Zeggen deze aflossingsvormen u niets of wilt u er meer over lezen? De meeste hypotheekverstrekkers zetten alle gangbare hypotheekvormen voor u op een rij.

Bestaande lening

De hypotheekrenteaftrek blijft voor bestaande leningen onveranderd. Er verandert ook niets aan verzekerings- en spaarproducten die gekoppeld zijn aan de hypotheek.

Ook als u een bestaande lening oversluit (u stapt bijvoorbeeld over naar een andere hypotheekverstrekker), verandert er niets. Als u tenminste geen extra geld bij leent.

hypotheekrente aftrek

Bestaande lening verhogen

Voor bestaande leningen verandert er zoals gezegd niets wat betreft de hypotheekrenteaftrek. Echter: als u een bestaande lening verhoogt (bijvoorbeeld voor een verbouwing), gelden voor het bedrag dat u extra leent de nieuwe regels. Dat betekent dat u de extra lening in maximaal 30 jaar en ten minste volgens een annuïtair schema af moet lossen, wilt u in aanmerking komen voor aftrek van de hypotheekrente.

Meer over hypotheekrenteaftrek

Er zijn nog meer regels voor de woningmarkt:

  • Als u een woning heeft die te koop staat en al een nieuwe woning heeft gekocht, heeft u te maken met dubbele hypotheekrente. De dubbele hypotheekrenteaftrek blijft in 2013 mogelijk maar de termijn wordt verlaagd van 3 naar 2 jaar.

  • Als u spaarrekeningen en kapitaalverzekeringen heeft afgesloten voor de eigen woning, komen deze vanaf 1 januari 2013 niet meer in aanmerking voor de vrijstelling in box 1.

Hypotheek afsluiten

Er zijn vele hypotheekverstrekkers in Nederland waaronder ABN-AMRO, Rabobank en ING. De hypotheken van Obvion (dochter van de Rabobank) worden door klanten zeer goed beoordeeld. Dit kunt u zien bij de klantbeoordelingen van meerdere onafhankelijke beoordelingssites op de website van Obvion.

Welke verstrekker u ook kiest: als u gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek, laat u dan goed informeren bij het afsluiten of verhogen van een lening voor een eigen woning.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten