Groene tuinafscheiding: de voordelen en de soorten
Tuinideeën Achtertuin ideeën

Groene tuinafscheiding: de voordelen en de soorten

Ben je op zoek naar de ideale tuinafscheiding of omheining voor je tuin? Een schutting is natuurlijk een snelle en compacte oplossing. Maar een natuurlijke afscheiding is veel mooier en kent een aantal voordelen. Wij vertellen je welke voordelen dit zijn en geven je inspiratie door verschillende soorten voor je te omschrijven, zoals hagen, leibomen, coniferen en klimplanten.

Voordelen van groene tuinafscheiding

Uiteraard moet je een haag wel onderhouden, maar daarvoor maak je gebruik van handige apparatuur, zoals je kunt vinden bij Keizers. Zo is een gemakkelijke klus met een groots resultaat. Een groene tuinafscheiding biedt verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele schutting. Ten eerste zorgt het voor een natuurlijke uitstraling in je tuin. Groen geeft rust en creëert een ontspannen sfeer. Daarnaast zorgt een groene afscheiding voor privacy. De begroeiing fungeert als een natuurlijk gordijn en beschermt je tegen nieuwsgierige blikken van buitenaf.

Daarnaast heeft een groene afscheiding ook ecologische voordelen. Het draagt bij aan de biodiversiteit in je tuin doordat het insecten, vogels en andere dieren aantrekt. Hiermee creëer je eenvoudig een mini-ecosysteem in je eigen achtertuin. Bovendien zorgt een groene tuinafscheiding voor geluidsdemping, waardoor je kunt genieten van meer rust in je eigen tuin.

Een ander voordeel is dat meer groen in je tuin zorgt dat overtollig regenwater beter wordt afgevoerd (dit in tegenstelling tot wanneer je alles betegelt; tegels houden de warmte juist vast) én het houdt je tuin koeler. Bomen en planten bieden schaduw en verkoeling, daardoor blijft het ook in huis aangenamer als tijdens de zomermaanden het kwik flink oploopt. Kies je voor groenblijvende planten, dan blijft je tuin ook in de winter erg mooi!

Kortom, hagen (en andere soorten groen) zijn de meest milieuvriendelijke manier om een tuinafscheiding te creëren. Een groene haag trekt dieren aan, zuivert de lucht en houdt je tuin comfortabel.

Soorten groene tuinafscheiding

Er zijn verschillende soorten groene tuinafscheidingen waaruit je kunt kiezen. Hieronder worden enkele populaire opties beschreven:

Hagen

Een haag is een klassieke keuze voor een groene afscheiding. Je kunt kiezen uit verschillende soorten hagen, zoals beukenhaag, taxushaag of ligusterhaag. Een haag biedt privacy en beschutting tegen de wind. Daarnaast kun je ze mooi snoeien in elke gewenste vorm.

Leibomen

Leibomen zijn bomen die langs een frame worden geleid en zo plat en horizontaal worden gevormd. Dit creëert een natuurlijke schutting met een uniek visueel effect. Leibomen geven structuur aan je tuin en kunnen dienen als decoratief element. Leibomen worden vaak gecombineerd met een haag, zodat je zowel hoog als laag privacy creëert.

Coniferen

Coniferen zijn groenblijvende bomen die veel worden gebruikt, vooral bij grotere tuinen. Het zijn groenblijvende naaldbomen (hoewel niet alle soorten echte naalden hebben) die veel privacy en bescherming tegen de wind bieden door het dichte karakter. Het is een prachtige, groene afscheiding in je tuin.

Klimplanten

Klimplanten zoals Clematis, Kamperfoelie of Klimop kunnen gebruikt worden om een bestaande schutting of muur te bedekken. Hiermee creëer je een groene wand die zorgt voor extra privacy en een natuurlijke uitstraling. Vogels en insecten zijn hier erg blij mee! Zelf wordt je elk voorjaar getrakteerd op een prachtig schouwspel van nestelende vogels die af en aan vliegen, zoals merels.

Waar let je op als je een groene tuinafscheiding kiest?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het kiezen van een groene tuinafscheiding. Het budget en doel is van groot belang. Wil je bijvoorbeeld snel een dichte haag? Hoe hoog moet de afscheiding worden? Mag die een beetje doorschijnen of moet de haag echt helemaal dicht zijn? Hoeveel ruimte heb je en hoe lang moet de afscheiding worden? Dit zijn allemaal vragen die je moet stellen om tot de juiste keuze te komen. Heb je een kleine tuin en niet veel ruimte voor een haag? Er zijn ook haagplanten die van zichzelf wat smaller van vorm zijn, zoals de Portugese laurier (Prunus lusitanica).

Verder kun je natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van planten en een schutting of een rooster. Dit is vooral handig en budgetvriendelijk bij een al bestaande schutting of muur die niet meer zo mooi is. Je kunt tegen een schutting, muur of rooster klimop of andere klimplanten laten groeien.

Al met al biedt een groene tuinafscheiding vele voordelen ten opzichte van een traditionele schutting. Het zorgt voor een natuurlijke uitstraling, privacy, biodiversiteit en geluidsdemping. Daarnaast zijn er verschillende soorten groene tuinafscheidingen waaruit je kunt kiezen, zoals hagen, leibomen, coniferen en klimplanten. Elke optie heeft zijn eigen unieke eigenschappen en visuele effecten. Kies de afscheiding die het beste bij jouw wensen en tuin past en geniet van de voordelen van een groene omheining!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten