Hoe behoud je de mooiste tuin in de winter?
Tuinideeën Seizoenen

Hoe behoud je de mooiste tuin in de winter?

Op het moment dat de winter eraan komt, zijn er veel planten en bloemen die vergaan. De kleuren verdwijnen voor een groot gedeelte uit de tuin en er verwelken veel bloemen. In de winter kan het daardoor zo zijn dat de hele tuin er minder mooi uit komt te zien. Door goede keuzes te maken voor de planten en bloemen die je plaatst, kun je ervoor zorgen dat je tuin er ook in de winter goed bij ligt. Als je bijvoorbeeld kiest voor winterharde haagplanten, behoud je een mooie, groene kleur in de tuin. In dit artikel leggen wij je er graag meer over uit.

Wat is de winterhardheid bij tuinplanten?

Als je de tuin ook mooi wilt houden in de winter, is de winterhardheid van planten uitermate belangrijk. De winterhardheid van tuinplanten is de mate waarin ze bestendig zijn tegen kou en vorst tijden de winter. De winterhardheid kan enorm variëren per plant, maar ook per onderdeel van de plant. Zo heeft de stam van de plant in de meeste gevallen de beste weerstand tegen de kou en de vorst. De bladeren hebben in de meeste gevallen de laagste weerstand in de winter. Als je een tuin mooi wilt houden in de winter, is het dus erg verstandig om te kijken naar de winterhardheid van de planten die je plaatst. Op deze manier kun je wintergroene haagplanten bijvoorbeeld herkennen die perfect in je tuin staan.

Hoe kun je de winterhardheid van planten ontdekken?

Wil jij graag ontdekken wat de winterhardheid van de planten is die je graag wilt bestellen? Dan kun je de Yarinde plantengids raadplegen. Hier staan verschillende planten in aangegeven met de precieze winterhardheid. Zo weet je precies welke temperaturen de verschillende planten aankunnen. Ook is het slim om te kijken naar waar de planten precies vandaan komen. Wetenschappers hebben deze verschillende plekken opgedeeld in zones. Op deze manier kun je per plant de precieze zone bekijken waar hij vandaan komt. Iedere zone heeft zo zijn eigen klimaat, waardoor je direct ziet voor welke temperaturen de plant geschikt is. Nederland en België vallen in de USDA-zone 7 & 8. Als je tuinplanten wilt plaatsen die ook deze zone hebben, kunnen ze dus erg goed passen!

Het verschil tussen winterhard en vorstgevoeligheid

Als je de winterhardheid van de tuinplanten weet, ben je er echter nog niet helemaal uit. De planten kunnen namelijk wel een vorstgevoeligheid hebben. Ondanks dat de planten erg goed tegen kou kunnen, zijn er wel planten die dood kunnen gaan door de vorst. Als je hier niet goed op let, kan het zomaar zijn dat je planten vroegtijdig dood gaan. Het is om deze reden erg verstandig om goed te letten op jongere planten. Deze zijn doorgaans zwakker dan de oudere planten en gaan daardoor eerder dood door vorst. Zorg ervoor dat je deze jonge planten met een laag mulch beschermt tegen de vorst.

Half winterhard of volledig winterhard?

Ook zijn er in de bloemen- en plantenwereld verschillende termen die niet altijd goed gebruikt worden. Twee van deze termen zijn half winterhard of volledig winterhard. Deze termen kloppen niet helemaal. De schaal waarop de planten worden beoordeeld gaan van niet-winterhard tot zeer extreem winterhard. Ook zijn de zones door klimaatverandering ongeveer een halve zone veranderd, richting het noordoosten. Let er daarom altijd goed op als je volledig winterhard ziet staan. Dit betekent niet dat de plant dan overal tegen kan. Ook als je half winterhard ziet staan, is het slim om de herkomst van de plant op te zoeken.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten