Groei & onderhoud van een klimop (Hedera)
Tuinideeën Achtertuin ideeën

Groei & onderhoud van een klimop (Hedera)

De klimop, ook wel bekend als de Hedera, is een geliefde klimplant die al lange tijd populair is onder tuiniers. En met een goede reden: klimoppen zijn niet alleen erg mooi, maar bedekken ook oppervlaktes in de tuin. 

Je ziet bijvoorbeeld vaak dat een klimop tegen een schutting geplaatst wordt voor extra privacy. Benieuwd of het iets voor jou is? In deze blog leggen we uit hoe je een klimop groeit en onderhoudt!

1. Hoe groeit een klimop?

Een klimop produceert hechtwortels die zich vastgrijpen aan muren, hekken, bomen etc. Dit maakt de klimop een uitstekende keuze voor het creëren van een groene schutting, een privacy afscheiding en een plantenwand. Je kunt de klimop voorzichtig begeleiden in de juiste groeirichting, maar let op: je kunt dit niet helemaal forceren. 

2. Waar plaats je een klimop?

Klimoppen gedijen goed in zowel zonnige als schaduwrijke omgevingen, maar de planten geven de voorkeur aan (gedeeltelijke) schaduw. Te veel direct zonlicht kan de bladeren doen verbranden, terwijl te weinig licht kan leiden tot een minder weelderige groei. Plaats de klimop daarom op een locatie waar het voldoende licht krijgt, maar waar deze wel beschermd is tegen de felste zonnestralen.

3. Hoeveel water heeft een klimop nodig?

Klimop gedijt in vochtige, goed doorlatende bodems. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd ook te veel water, want dit kan leiden tot wortelrot. Mulch rond de basis van de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. 

Een klimop heeft over het algemeen in het begin meer water nodig. Als de klimop eenmaal goed geworteld is, kun je deze in de winter het beste 1x in de week water geven en in de zomer 2-3x in de week. 

4. Hoe snoei je een klimop?

Snoeien is belangrijk om de groei van klimop onder controle te houden en een gezonde vorm te behouden. Snoei de klimop schutting in het voorjaar en de zomer om de groei te bevorderen en ongewenste woekering te voorkomen. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren om de algehele gezondheid van de plant te bevorderen.

Wil jij je eigen klimop (hedera) kopen? Bij Mijn Hedera vind je het grootste assortiment. Klik hier en bekijk het aanbod!

Meer tuininspiratie?

Kan de rest van jouw tuin ook wel een opfrisser gebruiken? Op Woonblog vind je volop (moes-)tuininspiratie. Je vindt er tuinideeën voor de gevorderde tuiniers maar ook voor de beginners onder ons!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten