Gas besparen doe je zo!
Wonen Energie

Gas besparen doe je zo!

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de gasprijzen het afgelopen jaar flink gestegen zijn. Helaas groeit het geld niet aan de boom (in ieder geval bij ons niet). Het is de hoogste tijd om te gaan besparen in huis. Benieuwd welke tips jij nog kunt toepassen?

Bespaar gas door te isoleren

Het is erg belangrijk om in deze tijden te besparen op energie en gas. Maar hoe doe je dit nu het beste? Allereerst is het van belang om ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. We snappen dat het goed laten isoleren van je huis veel geld kan kosten, echter bespaart het je ook weer veel op de energierekening. Een goedkope manier om je huis wat beter te isoleren is door zelf tochtstrips te plaatsen. Dit is niet zo lastig en je zorgt er toch voor dat er meer warmte in huis blijft.

wooninspiratie

Bespaar gas op apparaten

Bekijk ook eens welke apparaten je in huis hebt die veel energie verbruiken. We snappen dat je niet gelijk je nieuwe koelkast, wasmachine of vaatwasser eruit zult gooien, maar bij de aanschaf van een nieuw apparaat is het wel verstandig om op het verbruik te letten. Vervang bovendien op tijd je koelkast en vriezer want vaak kosten die oude modellen je veel meer aan energie en is het beter om tijdig een nieuwe aan te schaffen. Er zijn uiteraard veel meer apparaten in huis die energie verbruiken, kijk bijvoorbeeld eens naar de lampen die je nu gebruikt en ga over op led lampen als je dit nog niet gedaan hebt.

Bespaar gas met vloerverwarming

Zoek jij nog een goed excuus om vloerverwarming aan te laten leggen? Nou wij hebben de uitstekende reden voor je: met vloerverwarming bespaar je namelijk 10-15% energie ten opzichte van een gewone radiator.

Daarnaast is vloerverwarming ook een stuk mooier voor je interieur. Je ziet er namelijk niks van en je kunt die witte radiatoren, die niet per se veel toedoen aan het interieur, eruit halen. Je bespaart dus niet alleen gas met vloerverwarming, het zorgt ook nog eens voor een mooier interieur. En bedenk eens hoe heerlijk het is om in de winter beneden te komen op een warme vloer in plaats van de kille, koude vloer die je nu gewend bent.

wooninspiratie

Bespaar gas met je cv

Het zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen maar ook op je cv ketel kun je erg veel gas besparen. Dit is namelijk de nummer 1 gasverbruiker in huis. Je kunt uiteraard je cv ketel vervangen door een warmtepomp, maar als jouw cv ketel nog niet toe is aan vervanging zijn er ook andere manier waarmee je gas kunt besparen op je cv ketel.

Zo kun je bijvoorbeeld gas besparen door middel van cv tuning. Bij cv tuning wordt het verschil in temperatuur van het water aan- en afvoer tussen de radiatoren en de cv ketel optimaal afgesteld. Hierdoor bespaar je gas omdat de cv ketel minder hard hoeft te werken.

Ten slotte kun je de temperatuur in huis ook altijd wat lager zetten. Wist je dat als je de temperatuur 1 graden lager zet, je wel 70 euro per jaar bespaart. Is toch weer mooi meegenomen! Ontlucht daarnaast ook eens de verwarming, hierdoor kan de radiator weer beter doorstromen en bespaar je energie.

Bespaar gas met zonnepanelen

Een ander manier om te besparen op gas, is met zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je zelf stroom op, waardoor je flink bespaart op je stroomkosten. Zonnepanelen zijn een grote investering, maar op de lange termijn kun je er flink wat geld mee besparen.

Twijfel je nog? Er zijn een aantal gunstige regelingen met betrekking tot het laten leggen van zonnepanelen zoals de salderingsregeling. Het is beter om nu over te stappen op zonnepanelen want vanaf 2023 mag je elk jaar steeds minder salderen. Bespaar daarom nu al op gas met zonnepanelen in plaats van dat je deze gunstige regeling later misloopt.

wooninspiratie

Bespaar gas tijdens het koken

Ten slotte, vragen veel mensen zich ook vaak af of je het best kunt besparen door te koken op inductie of op gas? Inductie werkt op elektriciteit en is daarom als je zonnepanelen hebt vaak een stuk goedkoper. Heb je echter geen zonnepanelen dan hangt het van de gasprijzen af of je beter inductie of gas kunt nemen. Tot nu toe bespaar je nog door met gas te koken, maar met deze stijgende gasprijzen kan het zijn dat dit niet lang meer duurt. Daarbij is inductie de veiligere keuze.

Meer wooninspiratie?

Ben je op zoek naar meer wooninspiratie? Neem dan eens een kijkje tussen de volgende artikelen: 5x knusse tuinverlichting voor de zomermaanden, Zo maak je jouw slaapkamer klaar voor de lente! en Slimme raamdecoratie voor een kleine woning.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten