Mix & match met een eclectisch interieur (6 tips!)
Woontrends Woonstijlen Wooninspiratie Woonideeën

Mix & match met een eclectisch interieur (6 tips!)

Steeds vaker zien we een mix van verschillende stijlen in huis: een eclectisch interieur. Perfect voor mensen die zich liever niet aan de regeltjes houden. Je kiest uit iedere interieurstijl uit wat je leuk vindt en maakt daar een geheel van. Combineer Scandinavisch, industrieel en urban jungle met de laatste woontrends, kleuren en materialen en creëer een eclectisch walhalla in jouw woning. Met onze tips maak je van items uit verschillende stijlen één geheel.

Deze woontrend staat recht tegen over het sobere en strakke Scandinavische interieur dat de laatste jaren erg populair was. Natuurlijk kunnen er in een eclectisch interieur nog (veel) Scandinavische elementen terugkomen. Het kleurgebruik is echter wat sprekender en warmer dan we de afgelopen tijd veel zagen en ook een aantal populaire woontrends (zoals retro, velours, goud en veel planten) passen perfect in een eclectisch interieur.

6 tips voor een eclectisch interieur

Een eclectisch interieur is gevuld met bijzondere items. Denk aan souvenirs van verre reizen en rommelmarkt vondsten. Vaak is het een mix van vintage en nieuw. Een eclectisch interieur heb je in ieder geval niet zomaar bij elkaar verzameld. Het is ook niet zo simpel om een geheel te maken van een eclectisch interieur. Probeer eenheid te creëeren in de chaos door bepaalde kleuren terug te laten komen, kies bijvoorbeeld voor 1 basiskleur die je steeds terug laat komen. Door symmetrie te gebruiken kun je ook meer rust in de chaos creëeren. Ga daarnaast niet helemaal los met verschillende stijlen, maar probeer één stijl wat meer te laten overheersen door heel je huis. Wij geven je een aantal handige tips om te starten met de eclectische inrichting van je eigen huis!

1. Mix verschillende materialen

Mix verschillende materialen in je interieur om een eclectische uitstraling te creëeren. Combineer verschillende stoffen zoals linnen, velours, wol en synthetische stoffen. Ga daarnaast voor meubels van verschillende materialen zoals leer, hout, glas en staal.

2. Kies een paar statement items

In een eclectisch interieur mogen een paar statement items niet ontbreken. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende fel gekleurde fauteuil of bank als eyecatcher in je woonkamer. Of ga voor een mooi retro dressoir of tv-meubel.

3. Een kleurrijk vloerkleed

Een kleurrijk vloerkleed brengt alle verschillende kleuren uit je interieur samen. Ga voor een oosters vloerkleed met een mooi patroon. Telt gelijk ook als statement item ;)

4. Planten

Planten mogen niet ontbreken in een eclectisch interieur. Ze brengen kleur en zuiveren soms ook nog eens de lucht. Zoek er een paar opvallende potten bij om het helemaal af te maken.

Lees hier meer over de 9 leukste planten voor in huis!

5. Combinatie van verschillende accessoires

Mooie accessoires mogen natuurlijk niet ontbreken in een eclectisch interieur. Het grote verschil is dat één nooit genoeg is. Juist een combinatie van verschillende versies van hetzelfde item zorgen voor een eclectische uitstraling. Bijvoorbeeld allerlei verschillende bordjes aan de muur. Of een verzameling van vazen in dezelfde kleur. Juist door accessoires te groeperen ontstaat er die typische eclectische sfeer.

6. Posters, prints en schilderijen

Geen kale muren in een eclectisch interieur, vul ze met posters, prints en schilderijen! Creëer een mooie collage van verschillende items in verschillende soorten lijsten.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten