Creëer het perfecte lichtplan voor jouw woonkamer in 5 stappen!
Interieur Woonkamer inspiratie

Creëer het perfecte lichtplan voor jouw woonkamer in 5 stappen!

Stap 1: Analyseer jouw ruimte

Hoe moet je beginnen met het maken van een lichtplan? Het is belangrijk om te kijken wat de indeling is van je ruimte en hoe je deze wilt gebruiken. Om een goed idee van de indeling te krijgen, moet je een plattegrond van de woonkamer maken. Waar komt je tv te staan? Wil je een eethoek maken? Of lees je graag en heb je een eigen zithoek? Breng de indeling van je woonkamer in beeld zodat je precies weet waar de lichtbronnen moeten komen.

Stap 2: De juiste lichtbronnen kiezen

Er zijn verschillende soorten verlichting die je in jouw woonkamer kunt gebruiken, waaronder plafondlampen, wandlampen, staande lampen en tafellampen. Het is belangrijk om de juiste lichtbronnen te kiezen op basis van de functie van de ruimte. Zo heb je bijvoorbeeld zacht licht nodig bij de eettafel, maar wil je misschien een sterker licht wanneer je in op de bank een boek aan het lezen bent.

Stap 3: Kies de lichtkleuren

Er zijn natuurlijk verschillende lichtkleuren. Welke lichtkleuren zijn het beste voor het lichtplan voor je woonkamer? Over het algemeen zijn warme kleuren zoals geel en oranje geschikt voor de avonduren. Overdag zijn koele kleuren uitermate geschikt, denk hierbij aan blauwe of witte kleuren voor je verlichting. Ten slotte, zijn dimmers een erg goed idee voor de verlichting in de woonkamer. Op deze manier kan jij de lichtintensiteit aanpassen aan jouw behoeften.

Stap 4: Maak een plan

Nadat jij weet welke lichtbronnen en kleuren je wilt gebruiken, is het tijd om een plan te maken voor waar je ze wilt plaatsen. Houd bij het maken van jouw plan rekening met de functies van de verschillende gebieden in jouw kamer, zoals de zithoek en eethoek. Plaats de verlichting zo dat ze het juiste licht bieden voor de specifieke functie van dat gebied.

Stap 5: Implementeer het lichtplan voor jouw woonkamer

Nu is het tijd om jouw plan te implementeren en het nieuwe lichtplan in actie te zien. Test de verlichting en maak eventueel aanpassingen totdat je helemaal tevreden bent met de sfeer en uitstraling van de kamer.

Meer inspiratie!

Natuurlijk is het perfecte lichtplan slechts het begin van het stijlen van je woonkamer. Bij Woonblog hebben we veel artikelen over trends en woonkamer inspiratie. Met deze artikelen zorg jij ervoor dat jouw woonkamer een plek wordt voor ontspanning en waar je graag je tijd doorbrengt. 

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten