De beste ramen voor een nieuwbouwwoning

De beste ramen voor een nieuwbouwwoning

Kies je voor een nieuwbouwwoning, dan moet je er rekening mee houden dat deze woning bijna-energieneutraal is. Een BEN-woning, noemen we dit. Een belangrijk onderdeel zijn de ramen, die een specifieke isolatiewaarde moeten hebben. Naast duurzame ramen, wil je ook ramen die qua stijl mooi bij je nieuwe woning passen. Vind je het moeilijk om een keuze te maken? In dit artikel geven we je enkele tips!

Isolerende ramen

Bij de keuze van het glas moet je kijken naar de U-waarde, of warmtedoorgangscoëfficiënt, per type glas. Langs de ramen kan tot 15% van de warmte ontsnappen, dus zorg ervoor dat je investeert in isolerend glas. Hoe hoger de U-waarde, hoe beter de isolatie. We raden je aan om voor hoogrendementsglas te kiezen. Bij dit glas is de ruimte tussen de twee glasbladen opgevuld met een gas. Je kan kiezen voor een enkele coating op het hoogrendementsglas, maar ga je voor een dubbele of driedubbele coating, dan is het raam nog beter geïsoleerd. De prijs van deze ramen hangt dus af van de U-waarde en het aantal coatings. Goed geïsoleerde ramen plaatsen is sowieso een goede investering, omdat het de warmte in huis houdt waardoor jij minder verwarmingskosten moet betalen.

Isolerende deuren

Naast isolerende ramen met een goede U-waarde is het belangrijk om ook voor goed isolerende deuren te kiezen. Houten ramen en deuren zijn erg mooi in een nieuwbouwwoning, maar check even de U-waarde voor je deze bestelt. Bovendien kan je een houten deur bestellen waarin ook glas ingewerkt zit, dus ook daar moet je nagaan of dat glas niet te veel warmte doorlaat.

Veel lichtinval

Grote ramen worden de laatste jaren standaard geïmplementeerd in nieuwbouwwoningen. Ze zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor veel lichtinval in huis. Zeker als het zonnetje door de grote ramen in de woonkamer schijnt, zal deze ruimte sneller opwarmen. Je kan dus letterlijk de warmte van de zon in huis halen. Als het erg warm is in de zomer, kan het in huis ook wel eens té warm worden. Informeer dus even of het een optie is om je hoogrendementsglas te combineren met een zonwerende folie aan de buitenkant of een andere oplossing om oververhitting tegen te gaan. Vind je het belangrijk om veel licht naar binnen te halen, kies dan voor ramen die je niet kan openen. Hierdoor kan je veel grotere glaspartijen bestellen. Het nadeel is wel dat je meer poetswerk hebt, maar dat heb je graag over voor wat extra daglicht, niet?

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten