Aan de slag met een renovatie van de keuken en badkamer
Klussen DIY

Aan de slag met een renovatie van de keuken en badkamer

Vaak zijn de keuken en badkamer de ruimtes in huis die pas als laatste worden opgeknapt; een renovatie van de complete keuken heeft nou eenmaal veel voeten in de aarde. Het is makkelijker om voor een nieuwe bank, een fauteuil en bijvoorbeeld een nieuw vloerkleed in de woonkamer te kiezen. Waarop moet je letten wanneer je aan de slag gaat met het renoveren van de keuken of badkamer? Wat zijn de laatste trends op het gebied van het interieur voor deze ruimtes? In dit artikel helpen we je op weg. 

Tip: online badkamer inspiratie opdoen of bijvoorbeeld verkennen welke mogelijkheden je hebt voor de keuken doe je onder meer op de blogs van keuken- en badkamerzaken. Kijk daarnaast eens op platforms als Pinterest en Instagram. Je vindt er een groot aantal voorbeelden van complete keukens en badkamers. Welke combinaties van kleuren en materialen zouden ook goed passen bij jouw bestaand interieur? 

Kies een interieurstijl die past bij je persoonlijke smaak

Je schaft een nieuwe keuken of badkamer aan om er zeker vijftien tot vijfentwintig jaar plezier van te zullen hebben. Het is om deze reden van groot belang dat de stijl van de keuken aansluit op je persoonlijke smaak. Populair is tegenwoordig de keuze voor een landelijke stijl, evenals die voor een moderne design keuken. In een landelijke keuken of badkamer maakt men veelal gebruik van grove houten componenten. Het geeft de ruimte een stoere, robuuste uitstraling. Het hout valt goed te combineren met metalen componenten; denk aan metalen handgrepen op de kasten. 

Bij een moderne design keuken of badkamer is het gebruik van donkere materialen interessant. Denk aan kasten met een matzwarte kleur. Het schrikt in eerste instantie misschien af, maar geeft de ruimte een hele chique, luxe uitstraling. Combineer deze donkere elementen met enkele gouden accenten. Denk aan een goudkleurige kraan in de keuken, een gouden douchekop in de badkamer, enzovoorts. In zowel een landelijke-, als een moderne ruimte wordt veelvuldig gekozen voor een brede diversiteit aan natuurlijke materialen. Naast hout is dat bijvoorbeeld de toepassing van graniet en composiet.

Bepaal welke indeling past bij jouw ruimte

Minstens zo belangrijk als het kiezen van een stijl die aansluit op je persoonlijke smaak, is het vaststellen van de indeling van je nieuwe keuken of badkamer. Kies je bijvoorbeeld voor een keuken met kookeiland, ga je voor een L- of U-vormige keuken? Enzovoorts. Ook in een badkamer is het vaak passen en meten. De ruimte is hier beperkt, terwijl je naast de douche, wastafel en het toilet wellicht ook droomt over een bad. Er zijn online handige 3D ontwerptools te vinden, die je helpen bij het bepalen van de mogelijkheden in jouw keuken en badkamer.

Sanitaire voorzieningen en keukenapparatuur

Een laatste belangrijke stap is het maken van een keuze in de sanitaire voorzieningen en keukenapparatuur die je straks aan de ruimtes toe wilt voegen. In een badkamer staat vaak enigszins vast welk sanitair men er gebruikt: het toilet, een of twee wastafels, een bad, de regendouche en in sommige gevallen een bidet. 

Bij het inrichten van de keuken kan het lastiger zijn om keuzes te maken. Ga je bijvoorbeeld voor een losse oven, een combi-oven of een stoomoven? Kies je voor een afzuigkap aan de wand van de keuken, of voor een moderne kookplaat met geïntegreerde afzuiging? Neem je een kokend waterkraan, of houd je vast aan de klassieke kraan in combinatie met bijvoorbeeld een losse waterkoker op het aanrechtblad? In keukenzaken kan men je de verschillende mogelijkheden voorleggen. Het helpt je tot een weloverwogen keuze te komen.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten