5x Tips bij het vervangen van de kozijnen
Klussen

5x Tips bij het vervangen van de kozijnen

Zijn jouw kozijnen ook aan vervanging toe? Kozijnen moeten na enige tijd vervangen worden. Wil jij kunststof kozijnen kopen en hoe installeer je ze dan? In deze blog geven wij je 5 tips om deze klus makkelijker te maken.

1. Check vergunningen

De eerste stap is om te kijken welke vergunningen je nodig hebt. Dit is belangrijk omdat je niet wilt dat je je kozijnen weer moet slopen omdat je niet de juiste papieren hebt. In sommige gevallen worden nieuwe kozijnen beschouwd als bouwkundige wijzigingen, waarvoor vaak een specifieke vergunning vereist is. Vraag bij je gemeente welke vergunningen nodig zijn, zodat je aan alle eisen voldoet voordat je begint.

2. Vraag subsidie aan

Heb je geen groot budget om je kozijnen te vervangen? Gelukkig is daar ook een oplossing voor. Er zijn bepaalde subsidies en financiële regelingen vanuit de overheid om je woning energie-efficiënter te maken. Hiermee stimuleert de overheid energiezuinige renovaties en verlicht het de kosten voor jou. Controleer de mogelijkheden en voorwaarden in jouw regio, zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) of andere lokale regelingen.

kozijnen vervangen3. Kies het juiste materiaal

Eerst moet je het juiste materiaal voor je nieuwe kozijnen kiezen. Ze moeten er niet alleen mooi uitzien, maar ze moeten ook duurzaam zijn. Duurzame kozijnen gaan langer mee. Dan hoef je niet iedere keer nieuwe kozijnen aan te schaffen. Hout, aluminium en kunststof zijn allemaal populaire materialen voor een kozijn. Ga voor een traditionele en warme uitstraling met houten kozijnen. Aluminium kozijnen staan bekend om het moderne en slanke design. 


Kozijnen van kunststof hebben weinig onderhoud en isoleren goed. Wil je de extra stap zetten? Kunststof deuren kopen heeft namelijk ook meerdere voordelen. Kunststof deuren en kozijnen zijn weersbestendig en gaan jaren mee. Overweeg goed wat jij wilt van je nieuwe kozijnen. Kijk goed welk materiaal het beste bij je past en wat je het belangrijkst vindt.

4. Isolatie glas: 2 vliegen in één klap

Als je toch nieuwe kozijnen nodig hebt, is het een goed idee om te investeren in isolatieglas. Dubbel glas of zelfs driedubbel glas maakt je woning energiezuiniger, waardoor je energiekosten worden verlaagd en je leefomgeving comfortabeler wordt. Let goed op de U-waarde van het glas, die de warmte-isolerende eigenschappen aangeeft. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

5. De afwerking

Een goede afwerking is enorm belangrijk, omdat je nieuwe kozijnen een grote rol spelen in hoe je woning eruitziet. Denk goed na over de kleur, textuur en stijl van de afwerking (zoals verf of lak). Houd ook rekening met de architectuur van je huis en de omgeving. Het combineren van verschillende afwerkingen is ook mogelijk. Zorg ervoor dat de afwerking duurzaam is en past bij je persoonlijke smaak, zodat je er nog jarenlang plezier van hebt.

Meer informatie?

Heb je na het plaatsen van je nieuwe kozijnen de smaak te pakken? Wil je nog meer verbouwen en de make-over compleet maken? Wij hebben nog veel meer artikelen over woontrends op Woonblog staan.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten