In 5 stappen je houten tuinmeubels opknappen
Tuinideeën Achtertuin ideeën

In 5 stappen je houten tuinmeubels opknappen

Tijdens de herfst en winter krijgen je tuinmeubelen het zwaar te verduren. Zeker als er allemaal heftige stormen plaatsvinden. Het zou daarom heel goed kunnen dat je meubels beschadigd of verkleurd zijn. Super vervelend, want voor je het weet komt de lente eraan en dan wil je natuurlijk optimaal van je tuinmeubels genieten. Gelukkig vertellen wij je hoe je binnen vijf stappen je houten tuinmeubels kunt opknappen, zodat ze weer helemaal als nieuw zijn!

1. Maak de meubels grondig schoon

Of je nu houten picknicktafels, tuinstoelen of andere tuinmeubels van hout hebt: ons stappenplan is voor ieder houten meubel hetzelfde. Laten we dus snel beginnen! Voor het beste resultaat is het belangrijk om de tuinmeubelen eerst grondig schoon te maken. Dit doe je met een emmer water en wat groene zeep. Gebruik hierbij een spons of een zachte borstel. Is je tuinset al zo ver heen dat het al helemaal grijs en verweerd is? Dan mag je aan de slag met de hogedrukreiniger. Zo zijn je meubels binnen no-time droog!

2. Laat het even drogen

Dit is een hele makkelijke stap waar we niet al te lang bij stil hoeven te staan. Voor het beste resultaat is het namelijk belangrijk om de meubels na de wasbeurt goed te laten drogen. Als je de meubels op een droge en zonnige dag hebt schoongemaakt, kun je je voorstellen dat het droogproces een stuk sneller gaat. Als je niet zeker weet hoe lang je moet wachten, is het goed om 24 uur droogtijd aan te houden.

3. Schuren maar!

Vervolgens is het tijd om de houten meubelen lekker op te schuren. Dit kun je doen met schuurpapier, een schuurmachine of een schuurspons. Het is belangrijk om de meubels te schuren omdat middelen zoals beits of olie beter hechten aan een ruw oppervlak. Ga je met de schuurmachine aan de slag? Check dan eerst even welk type hout je gaat schuren, omdat niet elke schuurkorrel geschikt is. In het geval van hardhout heb je bijvoorbeeld een wat grovere korrel nodig. Tot slot is het verstandig om altijd in de lengterichting van het hout te schuren.

4. Afstoffen en behandelen met beits, olie of verf

Nu je meubels geschuurd zijn, is het al een wereld van verschil, maar we zijn zeker nog niet klaar! Allereerst stoffen we de meubels af met een zachte borstel, zodat er geen restjes achterblijven. Vervolgens is het tijd om je tuinmeubelen in de beits, olie of verf te zetten. We zetten kort even de verschillen voor je op een rijtje:

 • Beits: deze variant trekt goed in het hout en geeft bescherming tegen de

  verschillende weersomstandigheden. Beits is verkrijgbaar in verschillende kleuren en

  het zorgt ervoor dat je de karakteristieke houtnaden blijft zien,

 • Olie: dankzij olie zorg je ervoor dat het hout niet uitdroogt waardoor het langer mooi

  blijft. Ook deze variant trekt echt in het hout, waardoor je de natuurlijke uitstraling

  behoudt. Het enige nadeel is dat het lang kan duren voordat het opgedroogd en

  ingetrokken is.

 • Verf: met een lik verf kun je makkelijk beschadigingen aan het hout wegwerken en

  kun je een leuk kleurtje voor je meubels uitkiezen. Een ander voordeel is dat je verf

  makkelijk kunt bijwerken. Verder is het wel goed om in het achterhoofd te houden dat

  verf op het oppervlak ligt en dat er dus een kans is dat de verf gaat bladderen.

5. Nog een keer laten drogen

Het is tijd voor de laatste (en wederom makkelijke) stap: wachten. Al de handarbeid zit erop, dus je mag nu gaan genieten van het eindresultaat. Probeer je tuinmeubelen nog niet te verplaatsen of eraan te zitten, want dat kan ervoor zorgen dat een middel zoals beits niet goed intrekt. Heb dus nog even geduld en laat ze een dagje staan. Als de weergoden je goed gezind zijn, kun je daarna voor het echte genieten gaan! Heb je de smaak te pakken gekregen dankzij deze make-over? Bekijk dan ook eens onze leukste tuinideeën en trends voor 2022 en maak je tuin helemaal van nu!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten