Zwoele zomeravonden door sfeervolle tuinverlichting
Planten Achtertuin ideeën Voortuin ideeën

Zwoele zomeravonden door sfeervolle tuinverlichting

Zomeravonden zijn perfect om lekker lang in de tuin te blijven hangen. Een aangename temperatuur en de schemer zorgt voor een gezellige, intieme sfeer. Maar ineens wordt je verrast. Alsof er ergens een schakelaar om gaat. Het is donker, einde barbecue! Stuur iedereen maar naar huis!

Oké, dit is misschien een beetje overdreven, maar goede verlichting in je tuin is fijn. 

Als je goed nadenkt over de verlichting in de tuin tover je die duisternis om tot een sfeervolle plek voor jou en je gasten. Ben jij op zoek naar sfeervolle verlichting voor je achtertuin? Dan zit je goed met deze blog. De voor- en nadelen van verschillende type lampen komen aan bod. We helpen je de juiste verlichting te vinden passend voor jouw achtertuin. 

Wat is goede en sfeervolle tuinverlichting? 

Er is een gigantisch aanbod sfeervolle verlichting ‘geschikt’ voor in de tuin. Maar wat maakt nu een goede tuinlamp? Tuinverlichting van kwaliteit is bestand tegen alle weersomstandigheden. De lamp moet werken. Als het vriest, als het regent, maar vooral als het donker is. Als het donker is hebben we de verlichting het hardst nodig. Een goede lichtopbrengst is daarom van essentieel belang.

Tuinverlichting 

LED Tuinverlichting

Er zijn verschillende soorten sfeervolle verlichting die geschikt zijn voor gebruik in de tuin. LED-verlichting is een populaire keuze door het lage energieverbruik, de lange levensduur en de hoge lichtopbrengst van de lampen. Bovendien zijn LED-lampen verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten. Heb je een specifieke wens? Dan zal je waarschijnlijk eindigen met dit type verlichting in de tuin. LED-lampen zijn een betrouwbare verlichtingsbron. Net als alle andere lampen hebben ze natuurlijk stroom nodig om licht te kunnen geven. Wat deze lampen zo betrouwbaar maakt is dat ze direct op het stroomnetwerk van je huis worden aangesloten. Je zult dus stroomkabels moeten aanleggen of laten aanleggen. Deze fysieke en/of financiële inspanning kan een reden zijn voor om te kiezen voor een ander type verlichting. Lees verder voor het alternatief!

Tuinverlichting op zonne-energie

Een andere optie die steeds populairder wordt, is verlichting op zonne-energie. Deze verlichting maakt overdag gebruik van het zonlicht door met een zonnepaneel energie op te vangen. Deze energie wordt gebruikt als het donker is om de tuin te verlichten. Ook dit type verlichting heeft een aantal voordelen. Zo hoef je voor verlichting op zonne-energie geen stroomkabels aan te leggen. Dit maakt deze verlichting ideaal voor het gebruik van gebieden waar het moeilijk is om stroom aan te leggen zoals in grote tuinen of rondom vijvers. Een ander groot voordeel is dat ze zelf hun stroom 'verzamelen', dit maakt deze lampen nog voordeliger voor je energierekening dan LED’s. Een nadeel van sfeervolle verlichting op zonne-energie is dat ze gemiddeld gezien een lagere lichtopbrengst hebben dan LED. Daarnaast gaan de meeste modellen iedere dag wanneer het donker wordt aan. Ondanks dat dit een effect heeft op de levensduur van de verlichting, zorgt dit natuurlijk, zomer en winter, voor gezelligheid. 

Heb je het licht gezien? 

Nu je de voor- en nadelen van de meest gebruikte type tuinverlichting kent, kun je een plan maken dat voldoet aan de behoeftes die je hebt voor jouw tuin. Je bent klaar om een keuze te maken. Om je nog wat te helpen met inspiratie hebben we nog een aantal leuke tips: 

  • Je kunt bijvoorbeeld een aantal lampen interessante elementen van je tuin laten verlichten zoals een mooie boom of plant. 

  • Ook het plaatsen van verlichting om ‘zelf te kunnen zien’ is essentieel als je je zomeravond wil verlengen. 

  • Lees voor meer informatie deze blog over 5 soorten verlichting die zorgen voor een knusse tuin.

  • Een laatste gratis tip is het ophangen van een felle sensorlamp die automatisch aangaat bij beweging. Die zorgt er niet alleen voor dat je zelf goed kunt zien, maar schrikt ook inbrekers af!

Ben je nog niet uitgelezen over verlichting in de tuin? In deze blog zetten we verschillende soorten sfeervolle tuinverlichting in de spotlight. Ben jij op zoek naar de mooiste tuinverlichting? Lees dan vooral verder. 

Tuinverlichting

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten