Zo wordt jouw gazon groen en gezond
Achtertuin ideeën Tuinideeën

Zo wordt jouw gazon groen en gezond

Het gras is altijd groener aan de overkant, zo wordt gezegd. Maar jij als tuinier met groene vingers weet vast wel beter. Het gras is groener daar waar het goed onderhouden wordt.

Door je gazon op gepaste tijden te maaien, te sproeien en van (kunst)mest te voorzien, zorg je ervoor dat je tuin groen en gezond is. Hier lees je de beste tips om van jouw gazon de mooiste van de buurt te maken.

Maai mij niet

“Would be-tuiniers” gaan elke week naarstig met hun grasmaaier aan de slag. Tussen maart en oktober zie je hen steevast wekelijks hun gazon kortwieken. Maar jij als top tuinier, jij weet beter. Door je gras af en toe niet te maaien, hou je het immers veel gezonder.

Door je gazon met enige regelmaat even weelderig te laten tieren, geef je elk grassprietje de kans om zijn worteltjes dieper in de grond te laten dringen en steviger te laten worden. Hierdoor wordt je gras sterker en veerkrachtiger, omdat het zo meer water en voedingsstoffen kan opnemen.

Verder is langer gras beter bestand tegen hitte en droogte. Sla dus in de warme maanden af en toe één of enkele maaibeurtjes over, en je zult snel merken dat je gras groener en gezonder zal zijn.

Maai mij wel

Natuurlijk wil je ook geen wildgroei creëren. Een gezonde tuin vraagt om hem met enige regelmaat wél te maaien. Dat doe je uiteraard met een grasmaaier. Elk soort tuin vraagt om een andere soort grasmaaier.

Net als elk soort tuinier zelf het best kan aanvoelen wat voor grasmachine het best in de hand ligt of het handigst werkt. Rijd je het gras liefst handmatig of elektrisch af? Doe je de hele afstand te voet of op een zitmaaier? Of verkies je om het werk te laten verrichten door een robotmaaier? Het kan allemaal. 

Vergeet je gras niet te voeden

Ook gras heeft van tijd tot tijd nood aan gezond voedsel. Door je gazon te bemesten, zorg je ervoor dat de onderlaag van je gras gezond en voedzaam blijft, waardoor je gras beter zal groeien. Wanneer je je tuin wil gaan bemesten, is het aangewezen om met sproeiers aan de slag te gaan.

Sproeiers zorgen ervoor dat je kunstmest efficiënt en snel over je hele gazon kunt verspreiden. Ook sproeiers bestaan in allerlei soorten en maten. Je vindt elektrische en handmatige varianten, maar ook sproeiers die werken op een batterij of met benzine. Je kunt je sproeier op je rug dragen, een sproeivat op wielen gebruiken of met een handmatig exemplaar aan de slag gaan.

Welke sproeier het best bij jou past, kan alleen jij bepalen. Probeer in een speciaalzaak eens uit bij welk model jij je het meest comfortabel voelt. 

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten