Als je denkt dat een huis niets meer is dan een stapel bakstenen met geheimzinnige leidingen en kabels dan heb je het mis. Ieder huis heeft karakter, een levensloop en de mogelijkheid om te groeien. Net zoals je aan jouw lichaam kunt werken met fitness en gezonde voeding, en jouw kennis kunt vergroten door te studeren, kun je van een “domme” woning een Smart Home maken.
Door apparatuur aan elkaar te koppelen kun je iedere woning “slimmer” maken, wat niet alleen handig is voor de bewoners maar ook serieuze voordelen oplevert zoals veiliger wonen en een lager energieverbruik. Dit kun je realiseren door apparaten aan elkaar te koppelen. Is het echt zo eenvoudig? Dat gaan we onderzoeken op deze pagina!
Je kunt het een Smart Home noemen, een domotica woning of huisautomatisering; het resultaat is altijd een woning die op basis van technologie het wonen en leven in huis zal verbeteren. Dat kunnen comfort functies zijn zoals slimme luidsprekers die door het hele huis muziek spelen, tot aan beveiligingscamera’s in huis met signalering wanneer er iets verdacht gebeurt.
Je kunt in principe van iedere woning een Smart Home maken, zolang je beschikt over een WiFi verbinding. Hoewel niet alle apparaten binnen de huisautomatisering verbinding hoeven te maken met het internet, wordt WiFi ook gebruikt voor draadloze communicatie in de woning, ook wel intranet genoemd.
Een thermostaat die er zelf voor zorgt dat het behaaglijk warm is in huis en tegelijkertijd energie bespaart door op het juiste moment de verwarming in- en uit te schakelen, dat is een voorbeeld van een slim apparaat. Niet alle apparaten zijn even “slim” op zichzelf, maar omdat ze met elkaar te koppelen zijn kunnen ze steeds meer taken overnemen van de bewoners. Hier zijn enkele voorbeelden van handige apparaten voor een Smart Home:
Verlichting: Een standaard lamp kan aan en uit, soms kun je met een knopje de verlichting dimmen. Met slimme lampen kun je niet alleen dimmen en de kleur veranderen, je kunt ook programma’s instellen voor warm en koel licht, voor avond en overdag, voor een boek lezen of voor de thuisbioscoop en ga zo maar door.
Luidsprekers: Je hebt al Spotify op jouw smartphone, maar die ingebouwde speaker is niet echt krachtig. Laat de muziek streamen naar jouw slimme speakers; wanneer je in de keuken bent, in de huiskamer of in de slaapkamer. Er zijn ook slimme luidsprekers die je met spraak kunt besturen, en vervolgens informatie ophalen van internet.
Thermostaat: Dit is een heel populaire functie in de Smart Home, niet in de laatste plaats omdat het je energie kan besparen. Met een slimme thermostaat kun je precies in de gaten houden hoeveel energie er verbruikt wordt, daarnaast past de thermostaat zich aan op de bewoners. Zo is het lekker warm wanneer je thuiskomt, en hoef je bij het slapengaan niet zelf de thermostaat lager te zetten.
Raamdecoratie: Automatische gordijnen zijn een luxe voor velen, en soms ook bittere noodzaak voor mensen met een lichamelijke beperking. Met een knop, afstandsbediening of app hoef je niet meer aan de gordijnen te trekken, en op basis van voorkeursinstellingen hoef je niet eens thuis te zijn om de gordijnen automatisch te laten sluiten als het donker wordt.
IP camera’s: Je voelt je veiliger in huis met een bewakingscamera, met een slimme IP camera kun je automatisch een foto laten maken als er beweging wordt geconstateerd met een automatische melding op jouw smartphone, waar je ook bent. Je kunt deze camera’s ook zo instellen dat ze niet reageren op huisdieren maar wel op mogelijke inbrekers, dat is slim!
Sensoren: Met sensoren kun je al deze apparaten ogen en oren geven om ze nog slimmer te maken. Denk aan een lichtsensor, bewegingsmelder of alarmsysteem. Ook jouw garagedeur kan automatisch openen met sensoren.
Al deze apparaten bieden voordelen, maar ze komen pas echt tot leven wanneer je ze aan elkaar koppelt. Dat werkt met een router die een brug slaat tussen al deze apparaten. De Somfy TaHoma is een dergelijke router die via Wifi verschillende apparaten van verschillende fabrikanten aan elkaar kan koppelen in een Smart Home. Denk aan lampen die automatisch aanspringen en gordijnen die automatisch sluiten wanneer het donker wordt, en de thermostaat een graadje hoger zet omdat de bewoners zo van hun werk thuiskomen.
Met een centrale app kun je al deze functies aan elkaar koppelen. Je kunt dit systeem steeds verder uitbreiden, het is dus niet nodig direct alle apparaten aan te schaffen. Dit slimme kastje is het centrale brein dat van jouw huis een Smart Home zal maken.
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!