Welk vloerkleed past bij mijn interieur? 5x tips
Woonaccessoires Woonideeën

Welk vloerkleed past bij mijn interieur? 5x tips

Het kiezen van het juiste vloerkleed voor jouw interieur blijkt soms een hele uitdaging. Een vloerkleed kan een ruimte omtoveren in een harmonieuze en gezellige plek. Maar hoe kies je nu het perfecte vloerkleed dat bij jouw interieur past? In dit artikel delen we vijf handige tips die je helpen bij het vinden van het ideale vloerkleed.

1. Bepaal je stijl

De stijl van je interieur is belangrijk bij het uitzoeken van het perfecte vloerkleed. Denk na over de sfeer die je wilt creëren. Als je een modern interieur hebt met strakke lijnen en minimalistische meubels, overweeg dan een vloerkleed met een eigentijds ontwerp. Voor een klassiek interieur kun je juist denken aan vloerkleden met traditionele patronen en rijke texturen. Laat het vloerkleed de bestaande stijl aanvullen en versterken.

Er nog niet uit welke woonstijl bij jou past? Bekijk dan eens onze woonstijlen pagina en doe inspiratie op!

2. Welke vorm neem je?

Nadat je jouw stijl hebt bepaald, is het tijd om hierbij een passende vorm uit te zoeken. 

  1. Rechthoekig vloerkleed

Rechthoekige vloerkleden zijn de meest traditionele keuze. Ze passen goed in de meeste ruimtes, zoals woonkamers, eetkamers en slaapkamers. Rechthoekige kleden zijn ideaal als je een zithoek van een bankstel en salontafel wilt definiëren. Ook is deze soort ideaal om onder een eettafel te plaatsen. 

  1. Vierkant vloerkleed

Vierkante vloerkleden zijn een goede keuze als je een evenwichtige en symmetrische uitstraling wilt creëren. Ze passen goed in kamers met een vierkante of rechthoekige indeling. Vierkante kleden werken goed onder een vierkante eettafel of als eyecatcher in een hoek van de kamer.

  1. Ovaal vloerkleed

Ovale vloerkleden zijn tegenwoordig steeds populairder aan het worden en daardoor een interessante keuze. Ze bieden de zachtheid van een rond kleed, maar met een iets meer gestroomlijnde vorm. Ovale kleden zijn perfect voor langwerpige ruimtes, zoals gangen of onder een langwerpig tafelblad.

  1. Rond vloerkleed

Ronde vloerkleden voegen zachtheid en een speels element toe aan een ruimte. Ze zijn ideaal voor ruimtes met ronde meubelstukken, zoals een ronde eettafel of een ronde zithoek. Ronde kleden kun je ook gebruiken om de focus te leggen op een specifiek gebied, zoals een leeshoek of een gezellige zithoek.

3. Welk materiaal?

Het materiaal van het vloerkleed bepaalt niet alleen het uiterlijk, maar ook de sfeer en hoe lang het meegaat. Dit zijn een aantal populaire materialen:

  1. Wol

Wol is over het algemeen een populaire keuze vanwege de natuurlijke vezels die zacht, warm en duurzaam zijn. Bovendien heeft wol de eigenschap om vuil en vlekken af te stoten, waardoor het gemakkelijker te reinigen is. Wollen vloerkleden passen het best in een ruimte waar je een rustige sfeer wilt creëren. 

  1. Katoen  

Katoenen vloerkleden zijn lichtgewicht, zacht en gemakkelijk te reinigen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en patronen, waardoor ze in elk interieur passen. Katoen is echter minder veerkrachtig dan andere materialen en kan na verloop van tijd plat worden.

  1. Synthetische vezels 

Synthetische vloerkleden, zoals polypropyleen of polyester, zijn vaak betaalbaar en gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn duurzaam, bestand tegen vlekken en vervagen, en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Synthetische vezels voelen echter meestal minder zacht aan dan natuurlijke vezels zoals wol. Op een koude winterdag ga je dus niet op je lekker knusse vloerkleed staan. Dan past een wollen vloerkleed beter bij jou. 

  1. Jute en sisal

Jute en sisal zijn natuurlijke vezels die een rustieke en organische uitstraling geven aan een ruimte. Ze zijn stevig en duurzaam, maar kunnen ruwer aanvoelen onder de voeten. Jute en sisal zijn ideaal voor ruimtes waar veel verkeer is, zoals de hal of de eetkamer.

4. Met patroon of zonder patroon?

Het patroon van het vloerkleed speelt ook een rol in de algehele sfeer van de woonruimte. Als je al veel patronen in de kamer hebt, zoals gestreepte gordijnen of woonaccessoires met drukke printjes, kies dan voor een vloerkleed met een subtiel patroon of zelfs een effen kleur. Op deze manier voorkom je dat de ruimte te druk en overweldigend wordt. Als de rest van de kamer juist vrij eenvoudig is, kun je experimenteren met een vloerkleed met een opvallend patroon om de ruimte wat meer sfeer te geven.

5. Kies de juiste maat

Het bepalen van de juiste maat voor het vloerkleed is essentieel. Een te klein vloerkleed kan de ruimte ongebalanceerd laten lijken, terwijl een te groot vloerkleed de kamer kan overheersen. Meet de ruimte waarin je het vloerkleed wilt plaatsen nauwkeurig van tevoren op. Zorg dat je minimaal 20-30 centimeter vloer vrijhoudt. 

Plaats je het vloerkleed onder een tafel met stoelen? Zorg dan dat je de stoelen ook meeneemt in de grootte van je vloerkleed. Als je de stoelen naar achteren schuift, moeten deze nog steeds op het vloerkleed staan.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten