Zo belangrijk is het om je wasmachine regelmatig schoon te maken (en zo doe je het!)
Badkamer ideeën Wooninspiratie Klussen

Zo belangrijk is het om je wasmachine regelmatig schoon te maken (en zo doe je het!)

Van een wasmachine verwacht je logischerwijs dat het je was schoonmaakt. Maar veel mensen staan er niet bij stil dat je de machine zelf ook regelmatig schoon moet maken. Dit is niet alleen beter voor je wasgoed, maar ook voor je machine. Waarom én hoe je dit moet doen? Wij vertellen het je!

Waarom je je wasmachine schoon moet maken

Een wasmachine haalt dan wel het vuil uit je kleding, maar dit vuil blijft ook deels achter in de machine. Samen met dit achtergebleven vuil, vet en kalkaanslag zorgt dit voor mindere prestaties (lees: minder schone kleren en dus dubbele wasbeurten). Daarnaast is het ook erg slecht voor je machine. Zo kunnen de programma’s er veel langer over doen of de machine kan niet voldoende verwarmd worden door een defect aan het verwarmingselement. Daarnaast kunnen wasmachines op den duur flink gaan ruiken. Dit is een teken van vetluis, oftewel: het samenklonteren van huidschilfers, huidvetten, zeep en ander vuil.

Zo maak je je wasmachine schoon

1. Buitenkant afnemen en zeepbakje + deurtje open

Maar hoe pak je dat dan aan? Ten eerste is het belangrijk om het zeepbakje geregeld uit de machine te halen en goed schoon te maken. Daarnaast is het verstandig om deze altijd uit te schuiven zodra de machine klaar is, zodat deze kan drogen en luchten. Hetzelfde geldt overigens voor het deurtje. Ook die kun je na gebruik zo veel mogelijk open laten staan. Daarnaast kun je de buitenkant gewoon met een vochtige doek afnemen en daarna afdrogen.

2. Binnenkant reinigen

Om de binnenkant van de machine schoon te maken kun je speciale wasmachinereinigers kopen. Dit zorgt ervoor dat de onzichtbare, moeilijk te bereiken plekken zoals filters, vlotters en afvoerpijpen goed gereinigd worden. Daarnaast is het verstandig om ook geregeld een zogenaamde kookwas te doen. Dit houdt in dat je de machine met een lege trommel een volledig programma op 90°C laat draaien. Dit zorgt ervoor dat zeepresten en vuil oplossen én het werkt onthardend. Met andere woorden: minder kalkaanslag!

3. Rubbers

Tot slot is het ook belangrijk dat je de rubbers bij de deurafsluiting goed schoonmaakt. Deze rand zorgt ervoor dat de deur goed afsluit en er geen water tussen glipt. Toch blijft er vaak water tussen zitten, wat op den duur erg vies kan worden. Maak deze rand het liefst na elke wasbeurt even schoon met een prop toilet- of keukenpapier. Oja, en kijk niet gek op als je hier plotseling een verloren sok of onderbroek tegenkomt!

Meer tips nodig? Bekijk dan ook deze handige wasmachine schoonmaken-tips!

En zeg eens eerlijk…

Wanneer heb je voor het laatst je koelkast schoongemaakt? Kijk hier voor handige koelkast schoonmaken-tips!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten