De voordelen van vloerverwarming tegenover radiatoren
Energie Duurzaam Klussen Woonruimtes

De voordelen van vloerverwarming tegenover radiatoren

De voordelen van vloerverwarming tegenover radiatoren 

Ga je je droomhuis bouwen of staat er een renovatie op de planning? Dan is het ook tijd om te beslissen welke verwarming je kiest. Radiatoren bewijzen al decennia lang hun waarde, maar het comfort, de duurzaamheid en de cleane look overtuigen steeds meer mensen van vloerverwarming. Ontdek alle voordelen die vloerverwarming voor heeft op traditionele verwarmingssystemen. 

houten vloeren vloerverwarming

Een korte geschiedenis van onze verwarming 

Aan het einde van de negentiende eeuw vonden Nason, Brigss en Bundy de radiator uit zoals we hem vandaag nog kennen. Sinds het midden van de twintigste eeuw veroverde hij huiskamers, kantoorgebouwen en handelszaken. Ondertussen lijkt het alsof we ons nooit anders verwarmden. 

Toch is vloerverwarming veel ouder dan de radiator. In de tweede eeuw voor Christus vond Caius Sergius Orata het hypocaustum uit. Hij liet een zwevende vloer rusten op kleine bakstenen pijlertje en verwarmde de stookruimte eronder. Sindsdien legde vloerverwarming een lange weg af, tot het moderne systeem op basis van water in buizen of elektriciteit in kabels. En dat biedt jou volgende voordelen. 

Vloerverwarming is gezonder 

Radiatoren werken op basis van convectiewarmte: het warme water in de radiator warmt de omringende lucht op, die stijgt en zo de temperatuur van de ruimte omhoog duwt. Dat zorgt echter ook voor extra circulatie van stof. Bovendien droogt het de binnenlucht uit. Vloerverwarming geeft warmte gelijkmatig af via de vloer. Dit systeem is dan ook heel wat gezonder. Zeker mensen met ademhalingsproblemen en allergieën zijn gebaat bij de keuze voor vloerverwarming. 

vloerverwarming

Vloerverwarming is comfortabeler 

Een radiator warmt de lucht rondom zich op, waarna die stijgt. Daardoor is het vaak erg warm in de buurt van een radiator, terwijl het in hoekjes verder weg van de radiator eerder fris is. Vloerverwarming bestaat uit buizen of kabels die gelijkmatig onder het volledige vloeroppervlak gelegd worden. Dat zorgt voor een aangename warmte in de hele ruimte – niet in het minst aan je voeten. Met je thermostaat op een lagere temperatuur heb je met vloerverwarming toch hetzelfde wooncomfort als met radiatoren die warmer ingesteld staan. 

Vloerverwarming is energiezuiniger 

Toegegeven, dankzij de relatief eenvoudige plaatsing en het beperkte gebruik van materialen is de keuze voor radiatoren op korte termijn financieel voordeliger. Maar vloerverwarming verdient zichzelf terug dankzij de lagere energiekosten. Voor een efficiënte werking van radiatoren moet de temperatuur in de buizen hoog zijn. Het water in vloerverwarmingsbuizen heeft een lagere temperatuur nodig, wat minder energie vraagt. 

Kies je voor een droog systeem vloerverwarming, met elektrische kabels in platen? Dan doe je nog meer voordeel door je zonnepanelen te koppelen aan je vloerverwarming. Dat levert heel wat meer op dan je overtollige stroom op het net te plaatsen. 

Vloerverwarming is flexibeler 

Op het vlak van reactiesnelheid winnen radiatoren. Die snelle temperatuurverhoging heeft natuurlijk wel een prijskaartje. Vloerverwarming op een constante temperatuur kost je heel wat minder energie. Bovendien is vloerverwarming heel wat flexibeler dan radiatoren die enkel opwarmen. Combineer daarvoor je verwarmingssysteem met een warmtepomp. Op warme dagen voert het water warmte af, zodat jij extra geniet van passieve koeling. 

gietvloer met vloerverwarming

Vloerverwarming is veelzijdiger 

Een voordeel van radiatoren is hun relatief eenvoudige installatie. Maar er is geen situatie waarin geen vorm van vloerverwarming mogelijk is. In nieuwbouw kies je voor een nat systeem, met watergedragen buizen in je chape. Bij een renovatie met beperkte opbouwhoogte is een droog systeem met isolatieplaten beter geschikt. Het is mogelijk om je vloerverwarming in te frezen in de ondergrond, maar dat is specialistenwerk. 

Vloerverwarming is onzichtbaarder 

Sinds de grotere populariteit van radiatoren ontwikkelden fabrikanten steeds modernere, aantrekkelijkere exemplaren. Maar nog steeds nemen deze gietijzeren bakken kostbare ruimte in je interieur in. Vloerverwarming is volledig verborgen onder de vloer. Zo richt jij je interieur helemaal in zoals je wilt, zonder rekening te moeten houden met stralingswarmte die geblokkeerd wordt. 

Vloerverwarming of radiatoren? 

Vloerverwarming biedt heel wat voordelen, maar ook de rol van radiatoren is nog niet uitgespeeld. Voor welk systeem je kiest, hangt onder meer af van je budget, je gewenste comfort en het type gebouw. Laat je bij je keuze begeleiden door een expert in vloerverwarmingen, die helpt je met plezier verder.

Op zoek naar meer vloerinspiratie? Bekijk hier alle laatste trends, foto's en informatie over vloeren!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten