Verduisterende plisségordijnen voor op je slaapkamer
Interieur Slaapkamer ideeën Inrichting

Verduisterende plisségordijnen voor op je slaapkamer

Plisségordijnen zijn terrein aan het winnen op het gebied van raamdecoratie en stoten bijna rolgordijnen van de troon. Plisségordijnen zie je voornamelijk hangen in woonkamers en dat komt door de top down bottom up functie, waarbij je het doek in het midden van het raam kunt hangen. In slaapkamers zie je veelal rolgordijnen hangen en dat terwijl plisségordijnen ook ideaal zijn om in je slaapkamer te hangen. Lees verder voor meer slaapkamer inspiratie voor raambekleding!

Wat is het verschil tussen een plisségordijn en rolgordijn?

Een plisségordijn lijkt op een rolgordijn, maar ziet er toch anders uit en werkt ook anders. Een rolgordijn is voorzien van een doek dat van een buis afrolt. Je kunt het doek met een ketting op en neer halen. Een plisségordijn heeft een profiel waaraan de stof bevestigd is, deze stof ziet er vanaf zijaanzicht uit als een zigzag stof of een honigraatstof. Je kunt een plisségordijn met een koord, ketting of handgreep bedienen. Daarnaast kun je net als bij een rolgordijn de stof van een plisségordijn van boven naar beneden bedienen. Als je kiest voor de top down bottom up uitvoering dan kun je de bovenkant van de stof ook bedienen. Zo kun je ervoor zorgen dat de stof in het midden van het raam hangt.

Hoe werkt een plisségordijn?

Een plisségordijn met standaard uitvoering werkt dus hetzelfde als een rolgordijn, tenzij je kiest voor een top down bottom up uitvoering. Een top down bottom up plisségordijn wordt ook wel ‘vrijhangend plisségordijn’ genoemd en dat komt omdat de stof ‘vrij’ kan hangen. Hoe zorg je ervoor dat de stof in het midden komt te hangen? Je kunt een top down bottom up plisségordijn op de volgende 2 manieren bedienen:

- Koordbediening: Er zijn dan 2 koorden: een koord links en een koord rechts. Met het koord aan de linkerkant kun je onderkant van het plisségordijn laten zakken en met het koord aan de rechterkant kun je de bovenkant van het plisségordijn laten zakken.

- Handgreepbediening: Er zijn dan 2 handgrepen: een handgreep boven en een handgreep onder. Met de bovenste handgreep kun je de bovenkant van het plisségordijn laten zakken en met de onderste handgreep kun je de onderkant van het plisségordijn laten zakken.

Plisségordijnen op maat

Welke uitvoeringen plisségordijnen heb je?

Er zijn dus drie uitvoeringen plisségordijnen:

  • Standaard uitvoering

  • Top down bottom up uitvoering

  • Dag- en nachtsysteem

Dag- en nachtsysteem

Deze uitvoering bestaat uit 2 plisségordijnen die onder elkaar hangen en zo kun je dus kiezen uit twee verschillende stoffen en kleuren. De trend van nu is om twee kleuren te kiezen, zo kun je kiezen voor een uitgesproken kleur en een neutrale kleur. Ook kun je natuurlijk kiezen voor twee verschillende stoffen, waarbij je een verduisterende stof laat hangen voor de nacht en een lichtdoorlatende of transparante stof laat hangen voor overdag.

Verduisterend plisségordijn voor op je slaapkamer

Een verduisterende stof is erg aan te raden voor een slaapkamer, omdat deze stof het meeste licht tegenhoudt. Het is bewezen dat mensen beter en sneller slapen als de slaapkamer goed verduisterd is. Naast de verduisterende stof kun je kiezen tussen een enkele en een dubbele honingraatstof:

  • Enkele stof: een enkele stof ziet er van de zijkant uit als een zigzag. Het voordeel van een enkele stof is dat je meer keuze hebt uit kleuren en soorten stoffen en daarnaast is de achterkant van de stof vaak dezelfde kleur als de voorkant. In een enkele stof zitten koorden en via de gaten waar deze koorden doorheen lopen komt licht binnen. Een enkele stof is in dat opzicht minder verduisterend. Je dient voor jezelf te bepalen of je dat erg vindt of niet. De ene persoon vindt het belangrijk dat de slaapkamer zo verduisterend mogelijk is en de andere persoon vindt een beetje licht in de slaapkamer wel prettig.

  • Dubbele honingraatstof: een dubbele stof ziet er van de zijkant uit als honingraat. Het voordeel is dat deze stof isolerend werkt, door de stilstaande lucht die tussen de stof zit en de aluminium binnenlaag. De verduisterende stof laat geen licht door.

Waarom is een verduisterende stof nodig in je slaapkamer?

Een verduisterende stof zorgt dat de ruimte goed donker wordt gemaakt en dat draagt bij aan een betere nachtrust. Daarnaast is het bewezen dat je sneller in slaap komt als je slaapt in een donkere ruimte. Een goede nachtrust is erg belangrijk, omdat het vele voordelen met zich mee brengt:

  • Je bent scherper en alerter overdag, je kunt je dus vaker beter concentreren.

  • Je bent vrolijker en krijgt een positievere levenshouding. Je zult dus minder snel last hebben van een ochtendhumeur.

  • Je krijgt een aantrekkelijker uiterlijk, omdat je lichaam voldoende rust. Je zult minder snel een vale huid krijgen of donkere kringen onder je ogen krijgen.

  • Mensen die een goede nachtrust hebben zijn minder vaak ziek.

  • Het is bewezen dat mensen die goed slapen langer leven.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten