Veel voorkomende problemen met blokhutten
Wonen Wooninspiratie Klussen

Veel voorkomende problemen met blokhutten

1. Rot door het nat worden van de boomstammen

Water dat op lagere stammen spat, is de belangrijkste oorzaak van houtrot. Veranda’s en andere accessoires rond het huis brengen de boomstammen van de blokhut op twee verschillende manier in gevaar. Ten eerste reflecteren ze UV-licht en warmte van de zon op de stammen, waardoor afwerkingen sneller kapot gaan. Ten tweede leiden ze water af op de boomstammen, waardoor de afstand tussen de boomstammen van de grond wordt teniet gedaan (er wordt afstand tussen de grond en de stammen gehouden om te voorkomen dat ze nat worden). Doordat de stammen steeds nat worden, gaan ze rotten. Rotte boomstammen kunnen erg duur zijn om te vervangen, vooral als het de onderste boomstammen van de blokhut zijn.

2. Dakgoten maken deel uit van de oplossing

Door dakgoten op hun plaats te hebben en deze ook goed schoon en werkend te houden, helpt dit veel om te voorkomen dat water terugspat op de boomstammen van de blokhut. Tegelijkertijd kunnen onjuist geïnstalleerde of kapotte dakgoten het rottingsproces versnellen door water te concentreren op een of twee gebieden. Dakgoten moeten vaak achteraf worden aangebracht in een bestaande blokhut om het water dat van het dak spat tot een minimum te beperken. De belangrijkste oorzaak van rotte stammen is dat water van iets (veranda’s, brandstoftanks, roosters of houten palen) op de stammen spat. Dakgoten kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de oplossing voor het beheersen van vocht.

Opmerking: Meestal werken metalen daken en goten niet goed samen als er veel sneeuw is gevallen. Dit komt omdat in de winter, wanneer het ijs en de sneeuw van het dak glijden, het de dakgoten kan laten scheuren. Men kan dit probleem verminderen door de dakgoten voor het winterseizoen te verwijderen.

3. Gebrek aan vrije ruimte

Gebrek aan hoofdruimte boven de deuren en ramen kan ervoor zorgen dat ze gaan klemmen, wat een vervelend probleem is dat we bij veel blokhutten zien. Het meeste hout krimpt 5-10% in diameter vanaf het moment dat het wordt gekapt tot het moment dat het wordt afgewerkt. Dit krimpproces duurt ongeveer zeven jaar. De meeste houtpakketten worden "groen" of onbewerkt opgehangen, dus dit betekent dat gedurende de levensduur van een houtblok deze gemiddeld zo’n 15 cm. zal krimpen.Als de raamzijden of deurstijlen geen ruimte kunnen maken als dit krimpen plaatsvindt of als er onvoldoende ruimte overblijft om de krimp op te vangen, dan kunnen ramen van de blokhut beginnen te klemmen en niet meer goed werken.

4. Scheuren in de blokhut

Wil je een blokhut kopen? Dan is het je vast opgevallen dat veel blokhutten zijn gebouwd met gefreesde stammen, die de neiging hebben om scheuren te ontwikkelen. Als het hout droogt, veroorzaakt het verschil in oppervlaktespanning en vochtgradiënten tussen de binnen- en buitendelen van de stammen deze scheuren.

Waar scheuren een probleem worden, is wanneer ze ervoor zorgen dat de stammen te veel vocht opnemen. Houtblokken met scheuren die naar boven gericht zijn, zijn erg vatbaar voor rot omdat ze het water diep in het hout laten stromen waar het rot begint.

Scheuren van meer dan 50 cm. breed die naar boven gericht zijn en zich op kwetsbare plaatsen bevinden, moeten worden opgevuld en afgedicht. Dit is een "vuistregel" geworden op basis van de ervaringen met houtrot in blokhutten.

5. Houdt boomstam afwerking goed bij

Het is erg belangrijk om de afwerking van de boomstammen bij te houden. Houtafwerkingen zijn ontworpen om te voorkomen dat houtblokken vocht opnemen en beschermen de houtblokken tegen UV-licht, terwijl ze tegelijkertijd de houtblokken laten ademen. Waarom ademen? Houtblokken nemen vocht op als het regent - dit is een feit. Stammen hebben overal scheurtjes en andere gebreken. Als het regent, komt er water in deze gebreken in de stammen en dat zorgt ervoor dat de kern van de stam vocht opneemt. Dit is wanneer het logboek moet ademen.

Moderne afwerkingen van blokhutten sluiten niet alleen het water af, maar laten de stammen ook ademen. Vaak zien we problemen met rottende houtblokken als er te veel afwerkingsmaterialen worden aangebracht of zich gaan ophopen. Daarom hebben houtafwerkingen een tweeledig doel: de houtblokken verzegelen terwijl ze nog kunnen ademen. Let daarom bij het kopen van een blokhut goed op de afwerking van het hout.

6. Ontwerpfouten in het dak

Houdt bij het kopen van een blokhut rekening met het dakontwerp. Er worden regelmatig slechte dakontwerpen bovenop blokhutten geplaatst. Deze gebreken of onoplettendheid kunnen ertoe leiden dat water zich op de stammen concentreert, waar het kan gaan rotten. In sommige van deze gevallen kunnen dakgoten een oplossing zijn. Soms kunnen twee samen komende daklijnen worden aangepast of op een andere manier worden verbonden om plaats te bieden aan een nieuw afvoersysteem, waardoor het oorspronkelijke afvoer probleem wordt opgelost.

7. Gebrek aan een dakgoot op de blokhut

De plaats waar een lagere daklijn een bovenste blokmuur ontmoet, is een gebied dat bijzondere aandacht verdient. Als de uiteinden van de stammen te dicht bij de daklijn kunnen komen, kan rotting optreden. Verkleuring van de stamuiteinden is vaak het eerste teken van een probleem. Om dit probleem op te lossen, moeten de stammen worden ingekort zodat ze niet worden blootgesteld aan deze vochtinbreng. Een oplossing is het creëren van een opstaande rand zodat het water dat langs het dak loopt niet direct tegen de stammen in dit gebied loopt.

8. Problemen met insecten

In noordelijke klimaten kunnen insecten een plaag zijn, maar ze kunnen ook een symptoom zijn van een groter probleem. De insecten die we het meest zien in houten woningen zijn de timmermier en de kruipkever. Deze insecten boren zich in de blokhut en laten op hun pad kleine gaatjes achter in de stammen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze insecten alleen geïnteresseerd zijn in het eten van rottend hout. Hoewel ze het rotten niet veroorzaken, zijn ze soms wel een goede indicator dat je blokhut rot hout heeft.

Door het rot/vochtprobleem te verhelpen, hebben deze insecten geen voedselbron meer en zullen ze weggaan of grotendeels uitsterven. Vocht is de oorzaak van rot en als men de vochtigheid onder controle kan houden, kan dat een heel eind helpen bij het onder controle houden van deze lastige insecten.

In de zuidelijke klimaten kunnen termieten een reëel gevaar zijn voor houten woningen. Het is erg belangrijk om deze hout eters weg te houden van uw huis! Als je vermoedt dat er termieten actief zijn in uw boomstammen, bel dan een professionele verdelger om een beoordeling te laten uitvoeren.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten