6 handige tuin ideeën voor een tropische tuin
Tuinideeën Planten

6 handige tuin ideeën voor een tropische tuin

Op zoek naar tuin ideeën om een tropische tuin te beginnen? Het aanleggen van een tropische tuin kan een flinke uitdaging zijn. Het Nederlandse klimaat maakt het namelijk knap lastig. Toch is het haalbaar om een gave exotische tuin te creëren. Kies voor exoten die tegen een stootje kunnen in de winter. Door slim te planten en te combineren kan ook jij je tuin omtoveren in een tropisch oord!

1. Europese dwergpalm

Lang niet elke palmboom is geschikt voor ons klimaat. Een goede palm om mee te beginnen is de Europese dwergpalm (Chamaerops Humilis). Deze sterke palm is een echte bikkel: hij verdraagt temperaturen tot -10℃. Daarmee komt hij de gemiddelde Hollandse winters met gemak door! Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij niet te vochtig staat. Hij houdt van droogte, het hele jaar rond.

plant

2. Bamboe

Bamboe staat bekend om zijn snelle groei en volhardendheid. Gelukkig bestaan er ook langzaam groeiende varianten die zeer geschikt zijn als tuinplant. Daarom past bamboe uitstekend tussen de tropische tuin ideeën van dit artikel! Vooral de verschillende Fargesia rassen zijn geschikt voor de tuin. Neem de Fargesia Nitida, één van de vele prachtige bamboe families. Varianten kunnen als volwaardige haagplant geplant worden, maar je kunt ze ook als mooie aanvulling op de tuin planten. Fargesia Nitida soorten zijn zeer winterhard en daardoor uitermate geschikt voor de tropische tuin.

bamboo

3. Bananenplant

Denk je aan een tropische tuin, dan denk je aan bananenplanten. De bananenplant (Musa Basjoo) straalt precies de sfeer uit die we willen creëren. Het is de meest winterharde bananenplant die er te vinden is. Toch is het belangrijk om beschermende maatregelen te nemen in de winter. Verplaats hem zolang het kan naar binnen in de winterperiode. Is hij te groot om naar binnen te halen? Dan is het verstandig om de stam van de plant te beschermen met rietmatten. Zolang de wortels van de bananenplant beschermd zijn, zal hij na de winter terug kunnen groeien. Zo geniet je ieder jaar weer opnieuw van deze exotische favoriet.

tuin ideeën

4. Varens

Varens vullen de uitstraling van de tropische tuin goed aan. Veel soorten houden het alleen uit in tropische klimaten. Gelukkig zijn er ook inheemse soorten die het prima uithouden in onze tuinen. Neem de zogeheten wijfjesvaren en mannetjesvaren. Ook de koningsvaren is een indrukwekkende toevoeging aan je tropische tuin. De koningsvaren kan zelfs tot 2 meter hoog groeien en heeft een voorkeur voor een vochtige bodem.

tuin ideeën5. Tropische tuin ideeën: meubels

Bij een tropische tuin horen natuurlijk ook tuinmeubels. Ga voor houten stoelen en tafels, geverfd in zachte pasteltinten of juist felle kleuren. Ook rieten meubelstukken passen uitstekend bij de gewenste sfeer. In de natuurlijke kleur is riet al gaaf, nog mooier is het geverfd in zachte, lichte tinten.

6. Rotsen en stenen

Ook rotsen en stenen vullen het plaatje mooi aan. Plaats ze verspreid door je tropische tuin en maak een natuurlijk pad. Eventueel kan je het beeld helemaal afmaken door een kleine, natuurlijk ogende waterval te creëren.

Ga je een tropische tuin aanleggen? Zorg er dan altijd voor dat je goed op de hoogte bent van de belangrijkste eigenschappen van de exotische planten. Hebben ze veel of weinig vocht nodig? Moeten ze in de volle zon staan, of hebben ze juist baat nij schaduw? En zijn ze bestand tegen de Nederlandse winters? Met een goede voorbereiding kan ook jouw tuin omgetoverd worden tot een exotisch oord!

Ben jij er al klaar voor? Of heb je al een tropische tuin en heb je nog goede tuin ideeën en tips voor onze lezers? Laat het weten in de reacties!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten