Tips voor een makkelijke tuinrenovatie
Achtertuin ideeën

Tips voor een makkelijke tuinrenovatie

Of je nu een eenvoudige upgrade of een volledige tuinrenovatie wilt uitvoeren, het begint allemaal met een goed plan. Hier zijn 5 tips om je te helpen bij het plannen van je tuinrenovatie. 

Appelboom
Startpunt: Je eigen tuin

Een tuinrenovatie is meer dan alleen een kwestie van het aanplanten van wat nieuwe planten. Begin met het in kaart brengen van de bestaande situatie in je tuin. Kijk hoe het licht valt op verschillende delen van de tuin en waar er schaduw is. Probeer uit te vinden waar natte en drogere plekken zijn. Tot slot kijk je naar wat er al beschikbaar is. Welke materialen zijn er al gebruikt en welke planten staan er al in de tuin? Maak een lijstje met de elementen en planten die je wil behouden.  


Het bestemmingsplan

Je kunt je tuin opknappen vanuit een esthetisch of praktisch oogpunt. Bedenk wat je precies wilt bereiken met de renovatie. Wil je een omgeving creëren waar je kunt ontspannen of heb je meer nodig van je achtertuin? Dan is wellicht een zithoek voor jou belangrijk. Vind je het leuk als er planten in de tuin staan die voedsel produceren? Of wil je dat je je fiets droog kunt wegzetten? Dan kun je beter ruimte overlaten voor een moestuin of meerdere appelbomen. Door na te denken over je behoeftes kun je je renovatie aanpakken met een duidelijk doel voor ogen. 


Een tuinrenovatie, wat kost dat?

Een tuinrenovatie kan een grote investering zijn, dus het is belangrijk om een begroting vast te stellen. Bepaal wat je kunt besteden aan materialen en planten en houd er rekening mee dat er onvoorziene kosten of verrassingen kunnen optreden. Let ook op de kosten van het inhuren van een tuinontwerper of de hulp van een tuinman. Dat zijn vaak de hogere kostenposten. Wil je geld besparen? Probeer dan zoveel mogelijk zelf te doen. Maak dan vooral gebruik van de planten die al in de tuin staan. Door ze op de juiste manier te snoeien kun je ze een tweede leven geven in je nieuwe tuin. 


Beplanting: waar begin je? 

Planten geven je tuin een mooie, levendige uitstraling. Dat doen de stoeptegels niet! Balans in je tuin is belangrijk. Kleine, laagblijvende planten en bodembedekkers zorgen voor een samenhang met de planten van een iets groter formaat. Iedere tuin heeft minimaal één eyecatcher nodig. Iets grotere planten of bomen vervullen deze rol perfect. Een leuke toevoeging voor iedere tuin is een fruitboom. Een fruitboom in de achtertuin is leuk voor jong en oud. Naast schitterende bloesem in het voorjaar geven ze natuurlijk ook heerlijke appels in het najaar.

Klaar voor je nieuwe tuin? 

Een tuinrenovatie kan een geweldige investering zijn waar je lang van kunt genieten als je het goed aanpakt. Met deze blog kun je veelgemaakte fouten voorkomen. ‘Tuin’ er niet in en maak gebruik van wat er al in je tuin aanwezig is. Bedenk waar je heen wilt met de renovatie. Bepaal je budget. Vergeet niet dat het de planten zijn die de tuin een levendige uitstraling geven. Volg deze tips en geniet van je tuin upgrade!


Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten