Tips voor een kindvriendelijk interieur
Kinderkamer inspiratie Interieur Wooninspiratie

Tips voor een kindvriendelijk interieur

Het is soms best moeilijk om een ruimte te maken waar kinderen zich prettig voelen, maar het is wel belangrijk. Een fijne plek zorgt ervoor dat kinderen lekker kunnen spelen, creatief zijn en ontspannen. Voor jezelf is het uiteraard ook handig als de ruimte makkelijk schoon te houden is. We delen graag een aantal tips voor het maken van een kindvriendelijke ruimte:

Denk aan vloeren die bestand zijn tegen stampende voeten

Kinderen kunnen vloeren flink belasten door hun rennen, springen en spelen, waardoor de vloer na een tijdje beschadigd kan raken. Kies daarom vloeren die sterk zijn en makkelijk schoon te maken, zoals PVC. Een PVC vloer bestellen is een goed idee. Deze vloeren zijn sterk en redelijk goed bestand tegen water, zodat gemorste vloeistoffen en viezigheid gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt.

Bij het kiezen van vloeren moet je ook denken aan de veiligheid - kies geen vloeren die glad worden als ze nat zijn, en let op scherpe randen of hoeken die gevaarlijk kunnen zijn. Zo maak je de ruimte veilig en fijn voor kinderen om te spelen.

Comfortabel meubilair

Kinderen zitten, spelen en rusten veel op meubels, daarom is het belangrijk om meubels te kiezen die comfortabel en veilig zijn. Denk aan een eettafel met ronde hoeken om te voorkomen dat ze zich bezeren, en vermijd meubels met scherpe metalen of houten delen.

Kies zachte stoelen met kussens voor extra comfort, en gebruik stoffen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Zorg ervoor dat de meubels passen bij de grootte van kinderen, zoals kleine stoelen en salontafels die ze gemakkelijk kunnen gebruiken en verplaatsen. Je kunt ook denken aan een zacht tapijt, poefs of zitzakken voor extra comfort en ontspanning.

Berg dingen stijlvol op

Kinderen houden vaak veel speelgoed, boeken en spulletjes bij elkaar, en zonder goede plek om ze op te bergen, kan het snel rommelig worden. Daarom is het slim om meubels te kiezen met ingebouwde opslag, zoals boekenkasten, kasten en opbergkisten.

Ook kun je zwevende planken aan de muur hangen om meer ruimte te benutten en dingen van de grond te houden. Gebruik opbergbakken die kinderen makkelijk kunnen gebruiken en kies stevige materialen die je gemakkelijk schoon kunt maken. Door de bakken te labelen, weet iedereen waar alles hoort en blijft het georganiseerd.

Je kunt ook speciale opbergoplossingen voor kinderen overwegen, zoals speelgoedkisten of bankjes met een deksel waar spullen in passen. Met slimme opbergoplossingen kun je de rommel onder controle houden en een opgeruimde en gezellige ruimte maken.

Combineer veiligheid met stijlvolle stoffen

Van nature zijn kinderen vaak nieuwsgierig en willen ze alles ontdekken, aanraken en ermee spelen. Daarom is het slim om materialen te kiezen die niet snel kapot gaan, vlekken krijgen of vies worden. Bij het kiezen van meubels kun je beter stukken nemen van stevige materialen zoals hout of metaal, in plaats van zwakke kunststoffen of spaanplaat.

Zorg ervoor dat de afwerking van de meubels makkelijk schoon te maken is, bijvoorbeeld gladde oppervlakken die je met een nat doekje kunt afvegen. Als je meubels met stoffen bekleding neemt, kies dan voor materialen die niet snel vlekken krijgen en die je makkelijk kunt schoonmaken, zoals leer, microvezel of buitenstoffen.

Vermijd stoffen die makkelijk beschadigd raken, zoals zijde of fluweel. Denk ook aan de veiligheid van de materialen - kies geen materialen die schadelijke stoffen bevatten. Op die manier maak je de ruimte veilig en leuk voor kinderen om in te spelen. Er zijn nog meer tips voor een kindvriendelijk interieur, maar met deze tips kom je al een heel eind!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten