5 tips om je tuin herfstklaar te maken
Tuinideeën Seizoenen Woonideeën

5 tips om je tuin herfstklaar te maken

Vandaag geven we je 5 tips om je tuin herfstklaar te maken. Het einde van september is in zicht en daarbij komt de herfst weer de hoek om kijken. Tijd om jou en je tuin zo goed mogelijk voor te bereiden op de herfst. Naast de zorg voor je bloemen en planten wil je natuurlijk ook dat je tuin er nog gezellig uitziet. Met deze 5 tips zorg je voor een gezellige herfst tuin!

Opruimen en snoeien

Hagen, heesters, bomen en vaste planten kunnen allemaal gesnoeid worden in de herfst. Hierdoor ziet de tuin er opgeruimder uit en hoef je er in de lente niet meer aan te denken. Denk aan fruitstruiken, rozenstruiken, hortensia's, maar ook de conifeer. Snoei planten die hun bladeren laten vallen wel pas als de bladeren gevallen zijn.

Daarnaast is het tijd om je borders op te ruimen! Verwijder één jarige planten en snoei de winterharde planten terug. De herfst is daarnaast ook de ideale tijd om je border opnieuw in te richten. Verplaats planten en vermeerder de planten die te groot worden door ze te 'scheuren'. Zo heb je in het voorjaar weer een frisse border die klaar is voor het bloei seizoen. Vergeet niet om niet-winterharde planten (zoals Dahlia's) voor de eerste vorst uit de border te halen en te verplaatsen naar een vorstvrije plaats (zoals een garage).

Waarschijnlijk zul je eind oktober voor de laatste keer je gras maaien. Maai het niet te kort en ruim het gemaaide gras op om schimmel te voorkomen. Verwijder in de herfst de bladeren van je gazon om gele plekken te voorkomen.

Herfst tuin

Wintergroen

Wist je dat de herfst ook de ideale tijd van het jaar is om te planten? De grond is nog zacht en warm door de zomermaanden. En zo hebben de planten extra tijd om wortels te vormen voor het voorjaar. Mocht je nog geen wintergroen in de tuin hebben dan is het hoog tijd om dit toe te voegen! Zo houdt de tuin ook in de winter nog een beetje kleur. Er zijn genoeg struiken (en heesters als je veel ruimte hebt) die in de herfst/winter hun groene bladeren behouden. Denk aan Winterheide, de Rhododendron, Hortensia's of de Groenblijvende Sneeuwbal.

Wintergroen Rhododendron

Bollen planten voor het voorjaar

De herfst is ook dé tijd om bollen te planten. Zorg er voor dat je de bollen plant voor de eerste vorst. Plant Sneeuwklokjes, Krokussen, Narcissen, Tulpen en Hyacinten voor een kleurrijk voorjaar! Plant verschillende (bij elkaar passende) kleuren bollen door elkaar voor een fleurig geheel.

Herfst bollen planten

Herfstgroenten

Als je snel bent kun je nog sla, radijs en winterspinazie zaaien en oogsten voordat de winter begint. Ben je al eerder begonnen met zaaien dan kun je in de herfst en de winter nog oogsten van diverse koolsoorten en andere wintergroenten. Denk aan spitskool, palmkool, broccoli, Chinese kool en bietjes. Geen tijd meer gehad om te zaaien? Onthoud onze tips en geniet volgend jaar van herfstgroenten uit eigen tuin.

Tuin aankleden voor de herfst

Heb je geen groene vingers of geen grote tuin? Ook een kleine tuin of balkon kun je gezellig aankleden voor de herfst. Versier de tuin met sierkalebassen en -pompoenen. Hang vetbolletjes en ander vogelvoer op voor een beetje live entertainment vanuit de tuin.

Herfst decoratie

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten