Tips om de afmetingen van je (eet)tafel te bepalen
Meubels Woonkamer inspiratie

Tips om de afmetingen van je (eet)tafel te bepalen

Ben je op zoek naar een ovale, ronde, vierkante of rechthoekige tafel, maar heb je geen idee hoe groot deze moet zijn? Pak je meetlat er maar alvast bij en bekijk hoeveel ruimte er beschikbaar is en bepaal het aantal personen dat aan de tafel zal zitten. Wij geven je een aantal tips om je op weg te helpen bij het bepalen van de ideale afmetingen voor jouw tafel!

Afmetingen ovale tafel

Wil je een eettafel kopen, maar heb je relatief weinig ruimte beschikbaar? Een ovale tafel neemt minder ruimte in beslag dan rechthoekige varianten, maar biedt nog steeds veel zitplaatsen. Bij het bepalen van de afmetingen van een ovale tafel is het belangrijk om rekening te houden met de breedte en lengte van de tafel.

Voor een comfortabele zitting aan een ovale tafel is een breedte van minimaal 90 centimeter aan te raden. Hierdoor hebben gasten voldoende ruimte om comfortabel te zitten en te eten zonder zich beperkt te voelen. Wat betreft de lengte van de tafel, reken je ongeveer 60 centimeter per persoon. Dit betekent dat een ovale tafel van 180 centimeter lang geschikt zou zijn voor zes personen.

Afmetingen voor een ovale tafel per persoon:

 • Voor 4 personen: Breedte van ongeveer 90 cm en lengte van ongeveer 120 cm.

 • Voor 6 personen: Breedte van ongeveer 90 cm en lengte van ongeveer 180 cm.

 • Voor 8 personen: Breedte van ongeveer 90 cm en lengte van ongeveer 240 cm.

Afmetingen ronde tafel

Een ronde tafel is een populaire keuze voor zowel kleine als grote eetruimtes. Het ontbreken van hoeken zorgt ervoor dat een ronde tafel gemakkelijk kan worden ingepast in verschillende interieurstijlen en ruimtelijke configuraties. Bij het bepalen van de afmetingen van een ronde tafel is de diameter van de tafel het belangrijkste aspect.

Voor een comfortabele zitplaatsing aan een ronde tafel is een diameter van minimaal 110 centimeter aan te raden. Dit biedt voldoende ruimte voor servies, tafeldecoraties en bewegingsvrijheid voor de gasten. Als je meer ruimte hebt, kun je overwegen om een ronde tafel met een diameter van 150 centimeter of groter te kiezen, waardoor je meer zitplaatsen kunt creëren.

Afmetingen voor een ronde tafel per persoon:

 • Voor 4 personen: Diameter van ongeveer 110 cm.

 • Voor 6 personen: Diameter van ongeveer 150 cm.

 • Voor 8 personen: Diameter van ongeveer 180 cm.

Afmetingen vierkante tafel

Een vierkante tafel is ideaal voor kleinere eetruimtes of voor mensen die graag een intieme sfeer creëren. Het voordeel van een vierkante tafel is dat deze symmetrisch is, waardoor elke zitplaats even ver van het midden van de tafel verwijderd is. Bij het bepalen van de afmetingen van een vierkante tafel moet je rekening houden met de zijlengte van de tafel.

Voor een comfortabele zitplaatsing aan een vierkante tafel is een zijlengte van minimaal 75 centimeter aan te raden. Dit biedt genoeg ruimte voor elke persoon om comfortabel te zitten en hun maaltijd te nuttigen. Als je meer zitplaatsen wilt creëren, kun je overwegen om een vierkante tafel te kiezen met een zijlengte van 90 centimeter of groter.

Afmetingen voor een vierkante tafel per persoon:

 • Voor 4 personen: Zijlengte van ongeveer 100 cm.

 • Voor 6 personen: Zijlengte van ongeveer 140 cm.

 • Voor 8 personen: Zijlengte van ongeveer 160 cm.

Afmetingen rechthoekige tafel

Een rechthoekige tafel is een veelvoorkomende keuze voor eetruimtes vanwege zijn veelzijdigheid en ruime zitplaatsen. Het voordeel van een rechthoekige tafel is dat je de lengte kunt aanpassen aan de beschikbare ruimte. Bij het bepalen van de afmetingen van een rechthoekige tafel moet je rekening houden met de lengte en breedte van de tafel.

Voor een comfortabele zitplaatsing aan een rechthoekige tafel is een breedte van minimaal 90 centimeter aan te raden, vergelijkbaar met een ovale tafel. Wat betreft de lengte van de tafel, reken je ongeveer 60 centimeter per persoon, zoals eerder genoemd bij de ovale tafel. Dit betekent dat een rechthoekige tafel van 180 centimeter lang geschikt zou zijn voor zes personen, maar je kunt de lengte aanpassen afhankelijk van het aantal gewenste zitplaatsen.

Afmetingen voor een rechthoekige tafel per persoon:

 • Voor 4 personen: Breedte van ongeveer 90 cm en lengte van ongeveer 120 cm.

 • Voor 6 personen: Breedte van ongeveer 90 cm en lengte van ongeveer 180 cm.

 • Voor 8 personen: Breedte van ongeveer 90 cm en lengte van ongeveer 240 cm.

Nieuwe tafel kopen

Heb je de vorm en afmetingen van jouw tafel vastgesteld aan de hand van bovenstaande informatie? Dan is het tijd voor het leukste gedeelte: het kopen van jouw tafel! Bij Tomasso Tables | Dé specialist in tafels & stoelen vind je veel leuke tafels in alle vormen en afmetingen. Een aanrader hier zijn ook de uitschuifbare tafels. Handig als je vaker mensen over de vloer hebt.

Budget tip: Heb je geen groot budget, maar wil je toch een nieuwe tafel? Neem eens een kijkje op Marktplaats of de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Soms kan een likje verf al heel wat doen!

Meer interieur inspiratie?

Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste woontrends en interieur ideeën opdoen? Bij Woonblog vind je volop inspiratie en geven we je tips bij het inrichten van jouw interieur.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten