Spotjes in de tuin

Je ziet ze steeds meer; grondspots op straat. Speciale objecten worden aangelicht of een gebouw. Het zet een kerk, monument of specifiek gebouw in het licht. Omdat het bijzonder is of mooi.

Grondspots

In een tuin geldt hetzelfde. Er is altijd wel een boom, plantengroep of een kunstbeeld wat de moeite waard is. Grondlampen zijn in feite inbouwspots. Het lijkt op een emmertje wat in de grond wordt geplaatst met een armatuur. Het is vooral bedoeld om een object van onder te belichten. Ook wordt het gebruikt om een terras of oprit te markeren.

Beveilig de grondlamp en aansluiting

Grondlampen dienen een hoge IP-waarde te hebben. Ze dienen bestand te zijn tegen vocht, stof of zand. Hoe hoger de IP-waarde hoe beter de bescherming. Een IP waarde van 68 is minimaal voor grondlampen. Dit zorgt voor de nodige bescherming en voorkomt kortsluiting. Zorg ook voor de juiste bedrading. De juiste aansluiting heeft een bekabeling die in een buis loopt zoals een EXVB-kabel en een TBC-10 buis. Wordt er gebruik gemaakt van een aftakdoos dan dient deze volgegoten worden met hars zodat er geen water in kan dringen.

Opbouwspots

Grondspots zijn er ook met een spies. Het zijn opbouwspots die gericht kunnen worden. Kies de tuinverlichting spots die de juiste licht reikwijdte hebben. De aansluiting is in feite hetzelfde als de grondspots. Ook bij opbouw heb je te maken met vocht of regenwater dus is er een hoge beschermingswaarde nodig. Voor tuinspots is een schemerschakeling gemakkelijk. Het licht schakelt automatisch aan en uit. De schemerschakeling is te koppelen aan meerdere spots.

Tuinverlichting inspiratie

Accentverlichting

Spots zorgen voor accent verlichting. Gevelverlichting heeft een functie als directe verlichting. Bij de voor- en achterdeur is het prettig om een passende gevellamp te hebben. Toch zijn er ook accentlampen die tegen de gevel worden geplaatst die voor een mooi effect zorgen. De armaturen geven een vallend licht. Ook fraai zijn speciale gootspots die eenzelfde lichteffect geven.

Belangrijk is om vooraf een lichtplan te maken. Welke gebieden in de tuin dienen verlicht te worden en met welke armatuur. Als je voor ledverlichting kiest, kies je in ieder geval tuinvriendelijk.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten