Scandinavisch wonen: 6 do’s en don’ts

Scandinaviërs en hun gevoel voor stijl zijn al jaren de ultieme bron van inspiratie op woongebied. Een bezoekje aan Zweden of Denemarken is dan ook echt de moeite waard als interieurliefhebber! Zoek jij je inspiratie liever op het web? Dat kan ook! In deze blog ontdek je de do’s en don’ts van deze minimalistische woonstijl. Wil jij ook graag Scandinavisch wonen, lees dan snel verder!

Do: Scandinavisch design

Scandinavisch design mag niet ontbreken in een Scandinavische inrichting. Dit betekent niet dat je al je meubels gelijk moet vervangen voor design, maar een paar mooie eyecatchers mogen niet ontbreken. Ga bijvoorbeeld voor een mooie fauteuil, zoals de About a Lounge Chair van Hay. Het grote voordeel van Scandinavische design meubels is dat ze vaak een tijdloze uitstraling hebben waardoor ze jaren meegaan. Andere design items die gelijk in het oog springen zijn een mooie lamp, een dressoir of een bank.

Scandinavisch wonen

Do: Hoe lichter hoe beter

Waarom de Scandinaviërs zo van licht houden? Waarschijnlijk als contrast voor de lange donkere dagen in de winter. Daarom geldt: hoe lichter hoe beter! Ga voor lichte kleuren in een Scandinavische inrichting en zorg voor zo veel mogelijk natuurlijk licht. Witte muren, een lichte vloer en lichtgekleurde meubels zijn kenmerkend.

Do: Natuurlijke materialen

Een woord dat centraal staat in de Scandinavische stijl is minimalisme. Minimalisme komt terug in ieder aspect van het Scandinavische interieur, van de keuze voor de meubels, het gebruik van kleur en de keuze voor materialen. In een Scandinavische inrichting zie je dan ook veel natuurlijke en onbewerkte materialen. Hout voert hierin de boventoon, van een houten vloer tot houten meubels. Daarnaast zien we dit ook terug in de accessoires, denk aan een dierenvacht en planten.

Scandinavisch wonen

Don’t: Bonte kermis

Een absolute don’t wanneer je Scandinavisch wil wonen is het gebruik van veel kleur. Natuurlijk hoef je kleur niet helemaal te mijden, maar probeer zoveel mogelijk een neutraal kleurenpalet te hanteren wanneer je de Scandinavische stijl volledig wil doorvoeren. Zwart, wit en hout voeren vrijwel altijd de boventoon in een Scandinavisch interieur. Ga voor lichte tinten van de natuurlijke kleuren grijs, blauw en groen wanneer je toch wat meer kleur in je interieur wil.

Don’t: Teveel accessoires en rommel

In een Scandinavisch interieur staat minimalisme voorop. Ga dan ook voor niet te veel accessoires en zorg voor voldoende opbergruimte. Ga voor een paar mooie items zoals een set met posters, mooie planten of een goede lamp.

Scandinavisch wonen

Don’t: Je persoonlijke smaak uit het oog verliezen

Dit artikel staat vol met tips voor een klassiek Scandinavisch interieur. Natuurlijk kun je je aan deze ‘regels’ houden, maar het allerbelangrijkste is dat je je persoonlijke smaak niet uit het oog verliest. Ben vooral ook niet te streng, want je wil ook graag dat je interieur authentiek en origineel is. Voeg een persoonlijke touch toe, mix verschillende stijlen en heb vooral veel plezier met het inrichten van je woning.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten