Portugese tegels: van de oorsprong tot in huis!

Portugese tegels zijn tegenwoordig erg populair voor in of buiten het huis. Maar waar komen deze tegels eigenlijk vandaan en hoe kun je ze nou verwerken in huis? De sierlijke Portugese tegels worden ook wel Azulejo genoemd en zijn vanuit vroeger bedoeld om gebouwen te verrijken met kleur. Wil jij meer weten over deze mooie tegels? Lees dan snel verder en ontdek alles over Portugese tegels!

De oorsprong van de Portugese tegels

Portugese tegels zijn keramieken tegels van circa 13x13 of 20x20 centimeter waarop allerlei figuren zijn afgebeeld. De tegels worden heel kleurrijk beschilderd, met als basiskleur blauw. Je vindt veel verschillende soorten motieven op de Portugese tegels. Soms worden er ook historische gebeurtenissen, landschappen, bloemen, dieren of mythes weergegeven op de tegels.

De azulejos, ook wel de Portugese tegels, werden in de 14e eeuw gemaakt op het Iberische schiereiland. De eerste Portugese koning D. Manuel was erg geïnspireerd door deze tegels en liet zijn paleis dan ook versieren met de Portugese tegels. Deze zijn nog steeds terug te zien.

Waar worden de tegels van gemaakt?

De kleurrijke, Portugese tegels zijn van keramiek en zijn onder andere gemaakt van cement. Vroeger werden de tegels gemaakt door een techniek waarbij zand, cement, water en pigment samen werd geperst. Hierdoor ontstonden de azulejos.

Nadat de tegels zijn beschilderd met sierlijke vormen, worden ze geglazuurd zodat de tegel een beschermlaag krijgt, waardoor het mogelijk is om de tegels op de vloer te leggen.

gekleurde portugese tegels

Portugese tegels in huis

Plaats de tegels in huis waar jij het wil. Kies voor de keuken, slaapkamer, badkamer, tuin of gewoon voor in de woonkamer. Je ziet de Portugese tegels overal terugkomen en dat ziet er super uit! Je kunt er ook voor kiezen om de tegels buiten tegen de muur of op de grond te plaatsen. Dit geeft een heel vrolijke uitstraling aan jouw tuin.

Portugese tegels Portugese tegels

Portugese tegels leggen

Het leggen van de Portugese tegels is erg belangrijk. Gebruik de juiste lijm, kies bijvoorbeeld voor witte Portugese poederlijm. Ga voor lijm die niet te snel opdroogt, want het kan zijn dat je een klein foutje maakt met het leggen waardoor de volgorde wordt verstoord. Maak de voegen tussen de tegels niet te breed, 1 tot 1,5 mm tussen de tegels is een goede afstand waardoor de tegels mooi in elkaar doorlopen.

Laat de tegels goed drogen en zet er geen zware objecten op waardoor de tegeltjes kunnen verzakken.

Hoe houd ik Portugese tegels mooi?

24 Uur na het leggen van de tegels kun je de vloer voor de eerste keer grondig schoonmaken. Gebruik warm water met zacht schoonmaakmiddel. Let erop: gebruik geen zure middelen. Deze zijn heel slecht voor de tegels.

blauw-wit tegels

Meer inspiratie voor Portugese tegels?

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor Portugese tegels? Bekijk dan ook eens de andere artikelen!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten