Zorgen over nieuwbouw woningen in Nederland houden aan
Wonen

Zorgen over nieuwbouw woningen in Nederland houden aan

Er is in Nederland nog altijd een groot tekort aan woningen. Jongeren wonen noodgedwongen nog bij hun ouders. Stellen die eigenlijk uit elkaar willen blijven bij elkaar wonen omdat de partner die wil vertrekken geen eigen woonruimte kan vinden. Er zijn mensen die van logeeradres naar logeeradres trekken omdat een eigen huis vinden niet lukt. De regering ontwikkelt allerlei plannen om de woningbouw te stimuleren maar dat heeft tot nu toe onvoldoende resultaat. Er komen wel woningen bij maar nog lang niet voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. Bovendien wordt er niet altijd goed nagedacht over het type woningen dat wordt gebouwd.

Senioren willen graag verhuizen

Vraag het aan een makelaar in Assen en je hoort dat senioren die nu in een ruime eengezinswoning wonen, graag willen verhuizen. Het liefst naar een comfortabel gelijkvloers appartement. Maar die zijn er onvoldoende. En als ze er al zijn dan vallen ze in een prijsklasse die de aspirant-kopers niet kunnen betalen. Daarom blijven ze noodgedwongen in hun te grote huis wonen, dat ze anders beschikbaar hadden kunnen stellen aan een gezin. Dat gezin kan dan weer een klein appartement vrijmaken voor starters op de woningmarkt. Maar zolang er onvoldoende geschikte huisvesting is voor senioren stagneert de natuurlijke doorstroom.

De huizenprijzen dalen niet veel meer

De prijzen van koopwoningen zijn sinds ongeveer 2015 fors gestegen. Vooral de laatste jaren tot 2022 ging het hard met de prijs voor een koophuis. Een stijging van 20% in vergelijking tot het jaar ervoor was geen uitzondering meer. Door de oplopende rente vanaf eind 2021 kwam hier wel de klad in. De prijsstijging ging niet meer zo hard en uiteindelijk trad er zelfs een lichte daling op. Maar de daling was niet in vergelijking tot de eerdere prijsstijgingen. Voor een koopwoning moet nog altijd gemiddeld ruim meer dan 425.000 euro worden betaald. Dat is voor velen niet op te brengen. Zelfs tweeverdieners hebben moeite om de hoge hypotheeklasten op te brengen, zeker als er ook andere schulden zijn, zoals bijvoorbeeld een studieschuld. Het opnieuw in het leven roepen van de basisbeurs voor studenten helpt daar wel bij, maar niet voor de zogenaamde ‘pechgeneratie’.

Iets meer keuze op de huizenmarkt

Wil je anno nu een huis kopen in Assen of een andere stad in Nederland dan heb je iets meer keuze. Mits je een redelijk forse hypotheek kunt opbrengen. Daarnaast moet je bij oudere woningen rekening houden met mogelijk achterstallig onderhoud en verduurzaming. Een slecht geïsoleerd huis levert hoge energielasten op, zeker nu de prijzen voor gas en stroom flink hoger zijn dan enkele jaren geleden. Een prijsdaling zit er voorlopig niet in. Het is dus zaak om goed uit te rekenen wat je vaste lasten gaan worden als je een woning koopt en hoeveel geld je moet investeren om het huis energiezuiniger te maken. Pas dan weet je waar je rekening mee moet houden en of het kopen van dat huis een verstandige beslissing is.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten