Maak je eigen prikbord van stof!

Zoek jij een leuke manier om je foto’s, kaartjes of andere herinneringen een plaatsje te geven in je interieur? Ga dan zelf aan de slag met het maken van een prikbord van stof! Zo’n prikbord kun je perfect aanpassen aan de kleuren en stijl in je interieur door te spelen met verschillende printjes, kleuren lintjes en knoopjes. Perfecte aankleding voor de kinderkamer, slaapkamer, keuken of zelfs het toilet. Tijd om aan de slag te gaan met een memobord/prikbord!

Dit is wat je nodig hebt voor een prikbord van stof:

Voordat je aan de slag kunt heb je wel een aantal dingen nodig. Wees niet bang, het is ontzettend simpel om zelf een prikbord van stof te maken. Weinig werk voor een mooi eindresultaat. Het enige ingewikkelde gereedschap dat je nodig hebt is een tacker (ook wel een niet pistool genoemd), een simpele handtacker voldoet al maar je kunt natuurlijk ook een elektrische gebruiken. De tacker gebruik je om de nietjes in het prikbord te schieten waarmee je de stof vast gaat maken. Dit heb je verder nodig:

  • Canvas schildersdoek

  • Een stuk fiberfill (een soort kussenvulling) groter dan de ondergrond die je gaat gebruiken

  • Een stuk stof groter dan de ondergrond die je gaat gebruiken (minstens 10 cm overlap)

  • Lint

  • Knoopjes

  • Naald en draad

  • Tacker

DIY prikbord

Stap 1: stof en lint uitkiezen

Breng een bezoekje aan de stoffenwinkel of markt om een leuke stof uit te zoeken. Je kunt voor een vrolijk stof met print gaan, leuk voor bijvoorbeeld de kinderkamer. Met een neutrale stof met neutraal lint creëer je een prikbord dat goed past in bijvoorbeeld een landelijk interieur. Heb je een bepaalde accentkleur die veel in je interieur terug komt? Probeer dan lint te vinden in die kleur om zo je prikbord te laten matchen.

Stap 2: De vulling

Begin met het vastnieten van de fiberfill aan het bord om zo een mooi gevuld prikbord van stof te maken. Later kun je met knoopjes een mooie ingedeukt effect creëren op de punten waar de lintjes elkaar kruisen. Dit wordt ook wel capitonneren genoemd.

Leg het stuk fiberfill neer een plaats daarop het bord dat je gaat gebruiken. Vouw de stof om het bord heen en niet vast met de tacker. Wanneer je een vierkant of rechthoekig bord hebt werk dan van links naar rechts en dan van onder naar boven om de fiberfill zo strak mogelijk om het bord te krijgen. Dit lukt het beste wanneer je steeds de tegenover liggende zijde vastzet.

DIY fotobord

Stap 3: De stof vastmaken

Tijd om de stof vast te maken! Ga hetzelfde te werk als bij de fiberfill om de stof mooi strak om het bord te krijgen. Zitten er kreukels in je stof? Zorg dan dat je de stof eerst even strijkt om een mooi glad geheel te krijgen!

Gestoffeerd prikbord

Stap 4: Lintjes

Je prikbord van stof begint inmiddels al ergens op te lijken! Tijd om de lintjes vast te zetten om het helemaal af te maken. Je kunt er voor kiezen om maar één of twee lintjes diagonaal over het bord te spannen en verder met prikkers te werken op het prikbord. Maar je kunt ook een mooi ruitpatroon met het lint maken zodat je geen punaises nodig hebt om er iets op te prikken maar gewoon al je foto’s en kaarten achter de lintjes kun steken.

Begin met het maken van een kruis van hoek naar hoek. Niet het lint aan de achterkant van het bord vast. Maak vervolgens een grote ruit door steeds een lint te spannen van het midden van de lange zijde naar het midden van de korte zijde. Herhaal dit voor alle zijden en je bent klaar!

Stoffen prikbord DIY

Stap 5: Knoopjes vastzetten

De laatste stap: het vastzetten van de knoopjes. Ga in de knopenwinkel op zoek naar mooie knoopjes om je prikbord helemaal af te maken. Probeer knoopjes te vinden met een oogje aan de achterkant voor het mooiste eindresultaat. Maar je kunt ook (verschillende) normale knoopjes gebruiken voor een speels effect.

Het werkt het mooiste als je eerst de punten waar de knoopjes moeten komen (daar waar het lint elkaar kruist) vast zet met naald en draad. Wanneer je dit doet zal het gecapitonneerde effect beter naar voren komen. Vervolgens zet je de knoopjes op dezelfde plekken met naald en draad vast. Wanneer je dit teveel werk vindt kun je er ook voor kiezen om alleen de knoopjes vast te zetten met naald en draad.

Prikbord DIY

Klaar, tijd om je prikbord van stof te versieren!

Dat was het al, je bent klaar met je prikbord van stof! Nu is het tijd om leuke kaartjes, foto’s en andere herinneringen bij elkaar te verzamelen om je memobord te versieren.

Stoffen prikbord

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten