Onbezorgd wonen met een lift in huis
Woonruimtes

Onbezorgd wonen met een lift in huis

In geval van beperkte mobiliteit kan het nodig zijn om de woning aan te passen, vooral indien men niet gelijkvloers woont. Een lift in huis kan een oplossing zijn om vrij tussen de verschillende verdiepingen in huis te bewegen. Daardoor blijft de vrijheid om onafhankelijk in huis te bewegen gewaarborgd. Een huislift is toepasbaar in zowel een bestaande woning als een nieuwbouw woning. Door het plaatsen van een huislift wordt bovendien het risico op een val of ongeluk aanzienlijk verminderd. Daarnaast is het simpel: de lift kan gebruikt worden om op een verdieping te komen, en daarna weer gewoon retour worden gestuurd. Het wooncomfort wordt er dus aanzienlijk door verbeterd. Liftoffertes zijn makkelijk aan te vragen. 

Een halfopen huislift

Er zijn twee soorten modellen: de halfopen variant, die meestal in een trapgat geplaatst wordt, en de gesloten huislift.De halfopen huislift is aan de zijkanten gesloten, maar van boven open waardoor het een ruimtelijk gevoel geeft. Deze optie wordt veel gebruikt voor mensen die met een rolstoel of rollator omhoog willen kunnen gaan.

Hoewel er natuurlijk enkele aanpassingen noodzakelijk zijn, brengt het plaatsen van een halfopen lift geen grote bouwkundige eisen met zich mee. Ook hoeft er niet veel ruimte voor te worden opgeofferd: voor een kleine huislift is één vierkante meter voldoende. Omdat de huisliften niet groot zijn, kunnen ze worden geïnstalleerd met een compact platform. De opbouw gebeurt via een modulair systeem waarin de verschillende bouwkundige delen passen door een normale voordeur, en er zijn dus geen aparte hijsvoorzieningen nodig. De bijbehorende elektrische apparaten worden in een kleine kast geplaatst, en vormen geen optische belemmering.

Een gesloten huislift 

Er bestaan ook gesloten huisliften. Deze hebben meer het uiterlijk van een personenlift. Waar ze in huis geplaatst worden, is afhankelijk van de beschikbare plaats en de toegankelijkheid tot de ruimte waar de lift komt te staan. Waar die ruimte is, van de begane grond tot de eerste verdieping of naar de zolderruimte, maakt niet uit. Het is echter wel zo dat het aantal verdiepingen dat een huislift zonder schacht kan overbruggen beperkt is tot één.

De aanleg ervan is iets gecompliceerder dan van de half open variant. Het plaatsen van een schacht voor de lift is niet in elke woning mogelijk, bijvoorbeeld omdat de ruimte ontbreekt. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden, zoals een zelfdragende constructie waarbij noch een dakopbouw noch een schacht nodig zijn. Wanneer er geen schacht aanwezig is, zijn de geleiders van de lift zichtbaar. De aandrijving van de kleine huislift kan elektrisch of hydraulisch zijn. Omdat er geen machinekamer aanwezig is, maakt de huislift zonder schacht wel meer lawaai. Heb jij al eens gedacht aan een lift in huis?

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten