Je ziet ze steeds vaker geruisloos rondrijden: elektrische auto's. Een duurzame én goedkopere oplossing voor de kilometers die je dagelijks maakt in je auto. Toch is het opladen soms nog een uitdaging. Zijn er voldoende laadpalen beschikbaar? En is het interessant om een laadpunt thuis aan te schaffen? In deze blog leggen we je uit wat laadpalen precies zijn en hoe je er één bij je huis kunt krijgen.
Er zijn drie verschillende soorten laadpalen: een eigen laadpaal, een snellaadpaal en een publieke laadpaal. De eigen laadpaal is voor eigen gebruik en wordt geplaatst op eigen terrein. Om de stroom te kunnen gebruiken, kun je een serviceabonnement afsluiten. Welk abonnement hangt af van je wensen: gebruik je de laadpaal alleen zelf of ook voor je gasten? Of wil je de laadpaal op een commerciële manier inzetten?
Een snellaadpaal laadt je auto op in slechts 15-30 minuten. Het Nederlandse snellaadnetwerk bestaat uit 6 DC snelladers en 30 AC snelladers. Deze palen zijn dus vrij schaars. Mocht je een oplaadstation tegenkomen, dan kun je betalen met een laadpas, bijvoorbeeld van de ANWB.
Een publieke laadpaal staat in de openbare ruimte en is eigendom van de gemeente. Soms kun je hier gratis je auto opladen, maar vaker betaal je via een laadpas.
Het is natuurlijk het handigst om een laadpaal vlakbij je huis te hebben! Je mag altijd een laadpaal op je eigen terrein neerzetten. Denk bijvoorbeeld aan een oprit of bij je garage. Dit zijn handige plekken waar je direct naast je auto een laadpaal kunt installeren, zodat je je elektrische auto op ieder moment kunt opladen.
Heb je geen plek op eigen terrein? Dan kan je een laadpaal plaatsen in de openbare ruimte, mits je daar een vergunning voor hebt. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Als je de vergunning krijgt wordt er ook een verkeersbord naast de laadpaal geplaatst waarop staat dat het een speciale parkeerplaats is voor elektrische auto's. Dat betekent dat er met een beetje geluk altijd plek is voor je elektrische auto!
Ben je bang dat anderen jouw stroom gebruiken om hun auto op te laden? Wees niet bang: als je een eigen laadpaal op eigen terrein hebt geplaatst, is het alleen mogelijk om met je eigen persoonlijke laadpas op te laden. Anderen kunnen dus niet jouw stroom stelen!
Denk je dat een laadpaal te duur is of dat hij gemakkelijk kapot gaat door bijvoorbeeld vandalisme? Denk dan eens aan een autoverzekering voor je elektrische auto. Bij bepaalde verzekeringen ben je namelijk verzekerd voor een beschadiging of verlies van een mobiele oplaad unit. Dan kun je met een gerust hart de voordeur achter je dichttrekken en je auto 's nachts laden opladen.
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!