Yes, natuurlijk kies jij voor kunstgras in jouw tuin of thuis. Dat is net zo mooi als echt gras, vraagt veel minder onderhoud en voelt zich thuis op elke ondergrond. Tenminste, zolang je deze onmisbare tips volgt. In dit artikel ontdek je hoe jij de perfecte ondergrond voor jouw kunstgras voorziet.
Als grasmat in je tuin, als dakbekleding, zelfs als behangpapier: de mogelijkheden voor kunstgras zijn quasi onbeperkt. Klaar om een prachtig kunstgrastapijt aan te leggen? Met een goed voorbereide ondergrond maak je het jezelf heel wat makkelijker.
De perfecte ondergrond voor kunstgras, daar dromen we allemaal van. Hij voldoet alvast aan minstens drie eigenschappen: hij is stevig genoeg om over te wandelen, hij is perfect egaal en hij voert water netjes af. Installeer op deze ondergrond je kunstgras volgens de regels van de kunst en het blijft altijd mooi liggen.
Helaas, als de perfecte ondergrond al bestaat, zijn we hem nog nooit tegengekomen. Maar geen zorgen, met deze handige tips maak je elke oppervlakte klaar voor jouw kunstgras.
Kunstgras wordt meestal gelegd op grond. Daarvoor volg je dit stappenplan:
Verwijder de bestaande begroeiing en effen de grond met een hark.
Druk de ondergrond stevig aan, bijvoorbeeld met een trilstamper of een wals.
Voeg stabilisé toe om je onderlaag te versterken.
Zorg voor een egale ondergrond.
Plaats een geotextieldoek om onkruid tegen te houden en indien nodig een drainagemat voor de waterafvloeiing.
Bevestig de stroken kunstgras met lijm aan elkaar en met kunstgrashaken in de grond.
Terrassen zijn een dankbare ondergrond voor kunstgras omdat ze meestal al vlak zijn. Voert je terras niet voldoende water af? Plaats dan een drainagemat. Op een dakterras veranker je de randen van je kunstgras beter niet in het dak, maar maak je gebruik van kunstgraslijm.
Terrassen zijn meestal niet zo groot. Het nodige kunstgras komt dan uit één rol. Zo heb je geen storende naden, die bovendien lastiger weg te werken zijn bij het aanleggen. Een terras als ondergrond voor je kunstgras is dan ook een echte zegen.
Leg je je kunstgras aan op beton of steen? Dan hoef je je doorgaans niet te veel aan te trekken van het egaliseren van de oppervlakte. Mogelijke oneffenheden moeten wel verwijderd of opgevuld worden. Die kunnen je duurzame kunstgrasmat namelijk beschadigen.
Reinig je verharde ondergrond en plaats je drainagemat. Die is bij een stenen ondergrond van cruciaal belang voor de waterafvloeiing. Het vastmaken van je kunstgras met haken is meestal niet mogelijk. Gebruik net als bij je terras industriële kunstgraslijm. Die is trouwens ook efficiënt om je kunstgras op een helling of zelfs verticaal te bevestigen.
De perfecte ondergrond voor kunstgras is stevig, egaal en voert water af. In de praktijk kom je dat soort ondergronden maar zelden tegen. Maar met de juiste hulpmiddelen en een beetje werk leg je kunstgras op elk mogelijk oppervlak, van aarde over een terras tot beton. Zo staat niets je in de weg om nog jaren te genieten van een frisgroen uitzicht.
Op zoek naar meer inspiratie voor je tuin? Kijk hier voor meer tips en ideeën!
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!