Kindvriendelijke tuin inrichten?
Wonen Tuinideeën

Kindvriendelijke tuin inrichten?

Wil jij ook graag een tuin waar jouw kinderen onbezorgd kunnen spelen en het belangrijkst: veel plezier kunnen maken? In ons blog geven we je genoeg tips om jouw tuin op een kindvriendelijke manier in te richten!

Creëer een veilige leefomgeving

Allereerst is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren voor je kinderen. Heb je bijvoorbeeld een vijver? Denk er dan aan om hier een hekje omheen te bouwen of om deze helemaal dicht te gooien. Zo voorkom je dat jouw kind tijdens het spelen in het water terecht komt.

Daarnaast moet je rekening houden met de erfafscheiding van het terrein om te zorgen dat de kinderen niet de straat op kunnen gaan. Bovendien hoeft een erfafscheiding helemaal niet af te doen aan de stijl van jouw tuin. Denk bijvoorbeeld aan een mooie houten schutting, een klimopwand of een groene haag.

Een gazon

Houden jouw kinderen ook zo van buitenspelen? Dan is het belangrijk om een kindvriendelijke ondergrond te hebben. We hoeven het je waarschijnlijk niet te vertellen, maar jonge kinderen zijn vaak nog aan het ontdekken en dan gaat het wel eens een keertje fout. Het is dan een stuk fijner om op een zachte grasmat te vallen dan op harde tegels. De aanleg van een gazon is daarom ook een grote must in een kindvriendelijke tuin.

Maar wat doe je dan met de rest van de tuin? We snappen dat je niet de hele tuin met gras gaat aanleggen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld rubberen tegels of het plaatsen van valmatten onder het klimrek en de schommel. Het gaat er vooral om dat de ondergrond niet te hard is voor kinderen om op te spelen.

Een zandbak

Heerlijk zandkastelen bouwen en kuilen graven; voor kinderen is een zandbak een echt speelparadijs. Je kunt ervoor kiezen om een zandbak in de vlonder in te bouwen, maar je kunt er ook voor kiezen om losse zandbak te kopen. Bij de laatste variant kun je de zandbak altijd nog verplaatsen in de tuin. Echter ziet een ingebouwde vlonder er vaak wat mooier uit. Bij beide varianten is het belangrijk dat je de zandbak af kunt sluiten, zodat het zand mooi schoon blijft en er niet allerlei rommel in komt.

Trampoline

Wist je dat trampoline springen niet alleen leuk, maar ook goed voor de gezondheid is? Daarnaast geeft een trampoline gegarandeerd veel speelplezier. Zowel voor de kinderen als voor jou! Al zou ik misschien wel even oppassen met die ene salto die 20 jaar geleden nog zo goed ging ;) Voor de veiligheid van de trampoline kun je ook wat extra maatregelen nemen zoals het ingraven van de trampoline en/of het plaatsen van een vangnet.

Een goede trampoline gaat bovendien jarenlang mee en je kunt er als gezin erg veel plezier van beleven. Het is dus belangrijk om er een te kiezen die van goede kwaliteit is en daarnaast veilig is voor jouw kinderen. Bekijk daarom eens de Akrobat trampoline. Deze trampoline voldoet zeker aan jouw eisen en je beleeft er lang speelplezier van.

kinderkamer inspiratie

Kindvriendelijke planten

In een kindvriendelijke tuin kun je nog steeds leuke planten neerzetten. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moeten de planten tegen een stootje kunnen. Als kinderen gaan voetballen of andere spelletjes in de tuin gaan doen is het bijna niet te voorkomen dat de bal een keer de planten in gaat. Zonde dus als de planten dan gelijk kapot zouden gaan.

Bovendien is het ook niet handig om giftige planten in de tuin te plaatsen. Kleine kinderen doen maar al te graag dingen in hun mond en dan heb je liever niet dat het een hele giftige plant is. Op internet staan meerdere lijstjes met welke planten giftig zijn, maar in het tuincentrum kunnen ze je vast ook verder helpen.

Een speelhut/ boomhut

Als je er de ruimte voor hebt is een speelhut of een boomhut in de tuin erg leuk voor kleine kinderen. Zo hebben ze hun eigen plekje om heerlijk te kunnen spelen. Je kunt er ook aan denken om hieraan een schommel toe te voegen, zodat ze hun eigen speelhoek in de tuin hebben. Ten slotte is een speelhut of een boomhut ook een erg goede plek om spullen in op te bergen: ideaal!

kinderkamer inspiratie

Nog meer wooninspiratie opdoen?

Wil jij jouw huis helemaal kindvriendelijk inrichten? We schreven al eerder blogartikelen over het inrichten van een kinderkamer: 4x Kinderkamer inspiratie: ontdek het nu! en 10 thema’s voor de kinderkamer (de jongens editie). Maar ook als je jouw interieurstijl wilt behouden kun je jouw interieur kindvriendelijk maken, lees dan eens het volgende blogartikel: Kinder woonaccessoires integreren in je interieur en doe kinderkamer inspiratie op!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten