Kinderkamerverlichting: handige tips & tricks

De kinderkamer is een oase van rust en speelplezier voor je kleine spruit. Er wordt gedut, huiswerk gemaakt, gespeeld en veel meer. Omdat kinderen heel wat tijd op hun kamer spenderen, is een speelse inrichting erg belangrijk. Gelukkig zijn er voor de aankleding enorm veel mogelijkheden. Hippe muurstickers, feestelijke slingers, krijtborden, … er is voor ieder wat wils. Maar heb je al aan de verlichting gedacht? Met de juiste verlichting wordt de kinderkamer nóg mooier!

Spijtig genoeg wordt er regelmatig gezondigd tegen de belangrijkste verlichtingsregels. Veelgemaakte fouten in een kinderkamer zijn:

  • Verkeerde positionering van de armaturen

  • Te weinig flexibiliteit

  • Een foute lampkeuze

In dit artikel verzamelen we handige tips voor de verlichting van de kinderkamer (zodat je bovenstaande fouten nooit meer maakt).

Tip 1: zorg voor flexibiliteit

De kinderkamer is een ruimte die regelmatig van indeling en functie verandert. Waar momenteel een babybed staat, komt binnen enkele jaren misschien wel een tweepersoonsbed of een bureau. En de kleerkast kan ook van plaats veranderen.

Om later geen problemen te hebben met het herinrichten van de kinderkamer is een flexibel lichtplan nodig. Dat doen we door voldoende verplaatsbare armaturen te voorzien, zoals een vloerlamp of een tafellamp. Je kan deze makkelijk verplaatsen wanneer de indeling verandert. Zo groeit de verlichting mee met je kind – van speelse baby tot studerende tiener.

Vergeet niet om voldoende stopcontacten te installeren. Vloer- en tafellampen hebben immers elektriciteit nodig. Daarom raden we aan om elke hoek van de kamer van een dubbel stopcontact te voorzien.

Tip 2: dimbare verlichting en domotica

Het is een goed idee om dimbare verlichting (bijvoorbeeld inbouwspots) in een kinderkamer te gebruiken. In combinatie met domotica biedt dit allerlei interessante opties. Je kan bijvoorbeeld de verlichting ’s nachts sterk dimmen voor kinderen die bang zijn in het donker. Of laat elke ochtend het licht zachtjes aan gaan om ze rustig te wekken, net als een lichtwekker. En door een alles-uit knop (een populaire functie bij domotica) blijft het licht nooit meer onnodig branden.

Tip 3: speelse armaturen

Deze ruimte wordt regelmatig als speelkamer gebruikt. Kinderkamerverlichting mag dus zeker een speelse uitstraling hebben. Op dat vlak zijn er enorm veel mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een trendy hanglamp in een opvallende kleur, zoals de Kartell FL/Y of de &tradition Topan. Ook themaverlichting is populair. Tegenwoordig zijn er armaturen in de vorm van een raket, een rups, Mickey Mouse, een wolk, enz. Combineer deze lampen met de juiste meubelen en accessoires om de kamer van je zoon of dochter volgens een bepaald thema aan te kleden.

Tip 4: RGB-licht

Over themakamers gesproken: gekleurde verlichting is erg leuk in een kinderkamer. Het stimuleert de creativiteit en helpt hen avonturen te beleven. Geef het licht een blauwe kleur om van de kamer een onderwaterwereld te maken, een rode kleur voor een spelletje ‘de vloer is lava’, een groene tint tijdens het voorlezen van Jungle Book, enz.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten