Keramische tegels: een slimme keuze voor binnen en buiten
Wooninspiratie

Keramische tegels: een slimme keuze voor binnen en buiten

Keramische tegels zijn een perfecte keuze voor een vloer, wand of terras. Samengevat zijn keramische tegels duurzaam, onderhoudsarm en verkrijgbaar in ontelbaar veel kleuren, stijlen en maatvoeringen. Een keramische tegel is een machinaal vervaardigd product wat is voorzien van een print die met een computer is ontworpen. In de loop der jaren zijn de prints steeds gedetailleerder geworden, waardoor een keramische tegel nauwelijks meer te onderscheiden is van een natuursteen vloer of houten vloer.

Er zijn keramische tegels voor zowel binnen als buiten met een natuursteen look, houtlook, beton look, Portugese look en meer. Eigenlijk alles is verkrijgbaar in keramiek. In deze blog vertellen wij meer over het aanbod en de eigenschappen van keramische tegels.

Keramische tegel

Keramische tegels voor binnen

Van alle verkrijgbare tegels is het aanbod in keramische vloertegels en wandtegels verreweg het grootst. Het aanbod verandert snel en is afgestemd op de nieuwste trends en ontwikkelingen. Er zijn een aantal belangrijke voordelen van keramische binnen tegels. Deze eigenschappen maken keramische tegels zo populair:

Groot aanbod

Keramische vloertegels zijn verkrijgbaar in alle denkbare kleuren, maatvoeringen en stijlen. Dit maakt het soms erg lastig om een keuze te maken. Ook de maatvoering van een tegel speelt een grote rol in het eindresultaat. Keramische tegels zijn vaak in tal van maatvoeringen te krijgen. Er kan naar hartenlust gecombineerd worden tussen kleuren en afmetingen. Keramische tegels zijn veelal geïnspireerd door natuurlijke materialen zoals natuursteen en hout. Ook zien we een groot aanbod in betonlook tegels. De prints zijn zeer gedetailleerd en de tegels hebben vaak een voelbare structuur.

Onderhoudsarm

Een keramische vloertegel is een prachtig product omdat het weinig onderhoud vergt. Een keramische tegel is namelijk niet gevoelig voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen. Wat de gebruiksintensiteit ook is, een keramische tegel blijft zijn oorspronkelijke uitstraling behouden.

Krasvast

In tegenstelling tot een natuursteen tegel of een houten vloer is een keramische tegel krasbestendig. Het is een klei product wat onder hoge temperaturen is gebakken. De tegel is voorzien van een computer gemaakte print. Deze samenstelling zorgt ervoor dat de tegel niet krast.

Niet vlekgevoelig

Een keramische tegel neemt geen vocht op, vlekken kunnen daardoor niet in de tegel trekken. Bij veel natuursteensoorten en bij hout is dit wél het geval. Deze vlekken kunnen schoongemaakt worden, maar dit vergt de nodige onderhoud.

Geschikt in combinatie met vloerverwarming

Een keramische tegel combineren met vloerverwarming is geen enkel probleem. Dit is bij veel natuursteensoorten ook geen probleem, maar bij een houten vloer wel. Een houten vloer kan niet gecombineerd worden met vloerverwarming omdat het zal kromtrekken. Een perfect alternatief is daarom de houtlook tegel. Door de gedetailleerde prints en voelbare structuren is een houtlook tegel niet te onderscheiden van echt hout. Dit maakt een houtlook vloer ook uitermate geschikt in bijvoorbeeld een badkamer. Het zorgt voor een warme uitstraling, het kan gecombineerd worden met vloerverwarming én het kan ook in een doucheruimte toegepast worden.

Antislip tegels verkrijgbaar

Keramische tegels zijn verkrijgbaar in diverse antislipwaardes. De waarde duidt aan welk grip niveau de tegel heeft. De R-waarde begint doorgaans bij 9 en eindigt bij 13, waarbij 9 het minst antislip is en 13 het meest antislip. De R-waarde wordt berekend aan de hand van de hellingsgraad. De waardes zijn als volgt:

R9 = droge ruimtes

R10 = keukens, vers winkels

R11 = keukens, natte ruimtes zoals badkamer

R12 = zeer natte productie ruimtes

R13 = Zeer natte en vieze ruimtes, bijvoorbeeld een werkplaats (zagerij of slagerij)

Keramische tegels voor buiten

Voor buiten zijn er diverse keramische oplossingen zoals een reguliere keramische terrastegel, een keramiek op betontegel (CeraDeco) en een Ceramidrain terrastegel. Elke tegel biedt verschillende oplossingen:

Keramische tegels voorbeelden

Reguliere keramische terrastegel

Keramische terrastegels zijn niet hetzelfde als keramische binnen tegels, het verschil zit in de dikte van een tegel. Een keramische vloertegel heeft een dikte van 1 of 1,5 cm en een keramische terrastegel heeft een dikte van 2 cm (meest verkocht), soms 3 cm. De dikte van de tegel is van belang bij de aanleg van het terras. Een keramische terrastegel dient gelegd te worden op gestabiliseerde zand en straatzand. Het legproces is eenvoudiger dan het leggen van een natuursteen terras. Het leggen van een keramiek op betontegel of Ceramidrain terrastegel is wel eenvoudig en sneller, maar deze tegels zijn vaak ook duurder in aanschaf.

Keramiek op beton terrastegel

De keramiek op betontegel bestaat uit een combinatie van keramiek en beton. Dit samengestelde product bestaat uit een betonlaag van 3 of 4 cm met daarom een toplaag van 1 cm hoogwaardige keramiek. Het voordeel van deze tegeltoepassing is het gemak waarmee de terrastegel gelegd kan worden. De tegel kan namelijk snel en eenvoudig op een zandbed van gele zand gelegd worden. Het systeem bevat geïntegreerde afstandshouders waardoor de tegels op een gelijkmatige afstand gelegd kunnen worden.

Ceramidrain terrastegel

De ceramidrain terrastegel is een nieuw systeem dat is ontwikkeld in 2018. Het systeem heeft als hoofddoel om regenwater snel af te voeren via de grond. Een ceramidrain terrastegel bestaat uit een keramische terrastegel die is bevestigd op een kunststof onderlaag. Deze onderlaag zorgt ervoor dat het regenwater via de voegen aan de grond wordt afgegeven. Door deze nieuwe ontwikkeling worden riolen ontlast en zijn afvoerputjes of goten niet nodig.

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met extreme hoosbuien. Regenwater kan bij een reguliere keramische terrastegels niet zelf afgevoerd worden, waardoor rioleringen onder druk komen te staan. Dit vormt een groot maatschappelijk probleem in Nederlandse gemeentes. In sommige gemeentes wordt daarom subsidie verleend op dit soort toepassingen. De ceramidrain terrastegels zijn in diverse kleuren en maatvoeringen verkrijgbaar. Het aanbod is nog lang niet zo groot als het aanbod in reguliere keramische terrastegels, maar dit zal hopelijk in de toekomst veranderen.

Voordelen keramische terrastegels

De voordelen die zijn beschreven bij de keramische binnen tegels gelden grotendeels ook voor alle typen keramische terrastegels. Keramische terrastegels zijn buiten veelal antislip. Wil je zeker weten of een terrastegel antislip is? Vraag dan naar de R-waarde van de tegel. Deze dient minimaal R12 te zijn om voldoende antislip te zijn buiten. Andere voordelen van keramische terrastegels zijn: het grote aanbod, eenvoudige onderhoud (geen groene aanslag), niet vlek- en krasgevoelig en de vorstbestendigheid.

Meer wooninspiratie?

Op zoek naar meer wooninspiratie? Bekijk dit artikel eens: Woonkamer inspiratie: ontdek welke stijl bij jou past!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten