Hoewel we een zachte herfst hebben, met hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, is het mooie weer toch wel echt voorbij. Tijd dus om je tuin winterklaar te maken: snoeien, blaadjes opruimen, tuinmeubels afdekken of opruimen en meer van dat soort klusjes. Als je een zwembad hebt, moet deze ook winterklaar gemaakt worden, om schade te voorkomen. Met deze tips kun je je zwembad in het voorjaar weer gemakkelijk in gebruik nemen.
Zorg ervoor dat het water schoon en helder is. Als je in de weken voor het winterklaar maken regelmatig stofzuigt met een zwembadstofzuiger, blaadjes en andere dingetjes eruit vist en eventueel chemicaliën toevoegt om de waterbalans op peil te houden, voorkomt dat een hoop extra werk. Begin met winterklaar maken als de watertemperatuur is gezakt naar 12 graden. Dan kunnen er geen algen meer groeien in het water en hoef je niet te blijven filteren.
Natuurlijk moet de zwembadinstallatie ook winterklaar gemaakt worden. Daarvoor pomp je het zwembad leeg tot onder de bovenste inspuiters en skimmers. Als je de filter op ‘backwash’ zet wordt het filter tijdens het leegpompen gelijk grondig gereinigd. Zet daarna de pomp op de normale filterstand. Zo blijft er zo min mogelijk water achter in de leidingen. Beschik je niet over de ‘backwash’ mogelijkheid, dan kun je gebruikmaken van een dompelpomp. Is het waterniveau gezakt? Maak dan de oude waterlijn even schoon met een liner reiniger. Daardoor voorkom je dat vuil zich aan gaat vreten gedurende de winter.
Als je klaar bent met leegpompen en reinigen bescherm je met de volgende handelingen de pomp en de leidingen:
● Draai je de koppelingen van de pomp en de kraan los.
● Verwijder alle 0-ringen en bewaar ze op een droge plek.
● Tap het filtervat en de pomp af.
● Is het filterzand ouder dan 5 jaar, vervang het dan.
● Heb je een gemonteerde drukmeter, schroef deze dan los.
● Zet, als dat mogelijk is, de pomp en het filter weg op een droge, vorstvrije plek. Is dat niet mogelijk, bedek de pomp en het filter dan met isolatiemateriaal.
Voeg overwinteringsvloeistof toe aan het overige zwembadwater. Dat is speciaal gemaakt voor het veilig overwinteren van het zwembad. Het zorgt ervoor dat het water gedurende een lange periode stabiel blijft. Daarnaast bevat het anti-alg om algengroei tegen te gaan en vermindert het kalkafzettingen. Dek hierna het zwembad af met een licht dicht winterzeil. Dat voorkomt algvorming. Heb je het zwembad afgedekt? Dan ben je klaar voor de winter. Het bad kun je nu met een gerust hart dicht laten vriezen. Sla het ijs niet stuk, want dan is de kans aanwezig dat je het zwembad beschadigt.
Wil je je intex zwembad niet in de tuin laten staan? Zorg er dan voor dat je het zwembad kurkdroog en vorstvrij opbergt. Om kleine lekkages te voorkomen kun je het bad poederen met talkpoeder. Berg je het zwembad op in een schuur, dan is het verstandig om het goed in te pakken. Je weet nooit wat er rondscharrelt en stiekem een hapje wil nemen… Het droog en vorstvrij opslaan geldt uiteraard ook voor alle bijbehorende apparatuur. Zo heb je in het voorjaar weer veel plezier van je zwembad.
Ben je opzoek naar meer woonideeën? Bekijk ook eens de artikelen: De veiligheid van je kinderen garanderen: kies voor huisautomatisering! en Tuinmeubels: Hoe bescherm je ze tegen de vorst?
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!