Ideeën om een bosachtige tuin te creëren
Achtertuin ideeën Tuinideeën

Ideeën om een bosachtige tuin te creëren

Wil jij ook een tuin aanleggen waar je blij van wordt en waar dieren naartoe komen? Wat dacht je dan van een bosachtige tuin? Wij hebben 4 ideeën om je tuin als een bos te ontwerpen.

Het is ook een manier om de natuur te “eren” en het kan zelfs makkelijker zijn om te onderhouden dan andere soorten tuinen. Zou jij ook graag een bosachtige tuin willen aanleggen? Check dan deze tips en ideeën!

Bodembedekking

In je bosachtige tuin kun je bloembollen, planten die van schaduw houden, bloemen die na twee jaar groeien en varens gebruiken om de tuin groen en kleurrijk te maken. Als de bodem en het licht goed zijn, zullen deze planten zichzelf verspreiden en ervoor zorgen dat de hele tuin in de lente vol bloemen staat.

Vooral als je wilde bloemen kiest, zoals Engelse bluebells, bosanemonen, primula's en vingerhoedskruid. Je moet eerst al het onkruid weghalen en de grond gezond maken door flink wat compost of bladeren toe te voegen.

Moderne bosachtige tuin

Een rustieke stijl past niet bij elke tuin, maar de basisprincipes van een bosachtige tuin gelden ook voor een moderne omgeving. Je kunt er in principe zelfs een stadstuin vol met schaduw mee omtoveren naar iets groens en kleurrijks.

Het is een goed idee om te kiezen voor een minimaal kleurenpalet van bijvoorbeeld alleen groene tinten. Een ander idee is om een boom zodanig te snoeien dat er een soort bladerdak ontstaat. Tevens kun je buxusstruiken netjes snoeien als onderbeplanting.

Poorten en grenzen

Houten poorten die er oud uitzien, passen het beste in een bosachtige omgeving. Je kunt oude poorten vinden bij vrienden en familie, of zelfs op de sloop. Een ander idee is om er zelf een te maken van gespleten eikenhout. Deze krijgt namelijk snel een oudere uitstraling. Daarnaast kun je gebruikmaken van bepaalde heggen, droge stenen muren en zelfs opgestapelde boomstammen om natuurlijke grenzen te maken.

Je kunt ook een kloofmachine gebruiken om een heel rek met brandhout te maken.  In een drukke wijk of stad kun je deze grenzen als schutting gebruiken voor meer privacy. Aan de andere kant kun je een mooi uitzicht behouden als jouw tuin bijvoorbeeld grenst aan een weiland. Betrek dit dan ook in je ontwerp.

Onderbeplanting

Onderbeplanting bevat meestal struiken en klimplanten. In het bos zie je vaak bramen en kamperfoelie. In aangelegde bossen, zoals wat je wilt creëren in je achtertuin, kun je groenblijvende en bloeiende struiken planten die goed passen in plekken met wat gefilterd zonlicht, zoals camelia's en hortensia's. Deze kunnen naast klimplanten groeien die langs de stammen van bomen omhoog zijn geleid.

Als je al struiken hebt die er een beetje slap uitzien, kun je ze stevig terugsnoeien, de grond bedekken met mulch en ze goed en diep water geven. Er zijn zo nog meer manieren om een bosachtige tuin te creëren. Het is echt een geweldig idee, en je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten