Niets vervelender dan een zwakke waterstraal in de douche of in je wasbak. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hier last van hebt thuis. Het probleem ligt in de meeste gevallen in ieder geval bij de druk die op de leidingen staat. Deze druk kun je beter reguleren met een zogeheten hydrofoorpomp.
Een hydrofoor pomp kopen kan de oplossing zijn voor een constante waterdruk. Daarmee zorg je ervoor dat je leven thuis een stuk comfortabeler wordt. Maar: wat is een hydrofoorpomp precies en hoe werkt zo’n slim apparaat? In dit artikel vertellen we je meer over wat een hydrofoorpomp is en wat de voordelen ervan zijn voor je huis en tuin.
Wat in eerste instantie goed is om te weten, is dat er altijd een reden aan te wijzen is waardoor er te weinig druk op je waterleidingen staat. Dit zien we bijvoorbeeld vaak bij oude panden zoals oude woningen en kantoorgebouwen, maar ook bij hoogbouw, zoals flats, appartementencomplexen en kantoren op hoogte. Sommige grotere woningen hebben ook last van een variërende waterdruk, met name wanneer er meerdere kranen op hetzelfde moment worden gebruikt. Een hydrofoorpomp kan hierbij een oplossing zijn. Zo’n pomp zorgt er namelijk voor dat er een constante druk is op de waterleidingen en dat het water in gelijke mate verspreid wordt naar verschillende punten in huis en in de tuin.
De pomp werkt eigenlijk heel eenvoudig: het apparaat zuigt water uit een bron op (zoals een waterleiding of een waterput) en zet dit onder druk. Dat water wordt vervolgens opgeslagen in een drukvat dat bestaat uit twee delen: een voor lucht en een voor water. Open je de kraan, dan wordt het water onder druk uit het vat gepompt en krijg je meteen een sterke straal. Wat dit soort waterpompen zo effectief maakt, is het feit dat ze beschikken over een ingebouwde drukschakelaar. Die schakelaar schakelt de pomp automatisch in of uit op het moment dat het nodig is. Dat scheelt aanzienlijk in energieverbruik en -kosten en zorgt ervoor dat het apparaat langer mee kan gaan.
Je kunt het je misschien wel voorstellen dat het hebben van een hydrofoorpomp veel voordelen met zich mee kan brengen, met name op het moment dat je een constante waterdruk nodig hebt. Eerlijk is eerlijk: het is sowieso een fijn idee dat je kunt vertrouwen op je waterleidingen thuis. Er zijn enkele situaties waarin een hydrofoorpomp een echte game changer kan zijn voor je dagelijks leven:
Het grootste voordeel van een hydrofoorpomp is natuurlijk het creëren van een constante waterdruk. Het maakt niet uit of je doucht, de vaatwasser aanzet of even je handen wilt wassen onder de kraan in de keuken: in alle gevallen is het wel zo prettig om een constante waterdruk te hebben.
Daarnaast is een hydrofoorpomp ideaal om te gebruiken om de waterdruk in je tuin te verbeteren. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een regenton of een put in de tuin voor het besproeien van planten in je tuin? Met een waterpomp zoals een hydrofoorpomp is het eenvoudiger om water te halen uit dit soort bronnen zonder dat je gebruik hoeft te maken van kostbaar drinkwater.
Er zijn sowieso veel mensen die vandaag de dag gebruikmaken van alternatieve waterbronnen met oog op duurzaamheid. Steeds meer Nederlanders zijn namelijk bezig met duurzamer leven. Vang je bijvoorbeeld regenwater op om thuis te gebruiken? Met een hydrofoorpomp kun je dit water efficiënt door je woning verspreiden. Ideaal!
Er zijn verschillende soorten waterpompen en hydrofoorpompen beschikbaar. Het kiezen van de juiste pomp is nodig om ervoor te zorgen dat je huis (en tuin) altijd over de juiste waterdruk beschikt. De eerste stap hierbij is kijken naar je waterbehoefte. Kijk hoeveel water je per uur ongeveer nodig hebt in huis; een standaard kraan verbruikt ongeveer 5 tot 10 liter per minuut en een douche verbruikt ongeveer 10 tot 15 liter per minuut. Voor huishoudelijk gebruik is een gewenste druk van 2 tot 3 bar vaak voldoende, maar het kan zijn dat je voor je tuin een hogere druk nodig hebt. Daarom is het verstandig om goed te kijken naar de capaciteit van de pomp die je aanschaft.
Een te lage capaciteit kan alsnog zorgen voor een te lage waterdruk en een te hoge capaciteit, die overigens vaak een stuk duurder is, is ook niet nodig. Verder is het raadzaam om te letten op de aanvoerhoogte van de pomp. Dat is de afstand tussen de waterbron en de pomp. Ook de opvoerhoogte is van belang: de afstand tussen de pomp en het hoogste punt waar het water naartoe moet. Waar je verder nog naar kunt kijken, is het geluidsniveau van de pomp. Het liefst ga je voor een waterpomp die weinig tot geen geluid maakt. Met deze tips geniet je jarenlang van een sterke waterstraal uit je douchekop en kranen; perfect voor huis én tuin.
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!