Huis onder water?

Een restschuld wil zeggen dat je hypotheekschuld hoger is dan de waarde van je huis. Als dat zo is staat je huis onder water. Net als bij 34% van alle eigen woningen in Nederland. Wat kun je daar aan doen? Extra aflossen of juist verhuizen?

Verhuizen

Denk je er over te verhuizen? De huizenprijzen zijn nog steeds relatief laag, dus dit is een mooie tijd om een nieuwe woning te kopen. Maar als je verhuist met een restwaarde dan kan het zijn dat je verhuist met een schuld. Dit kan gevolgen hebben voor je maandelijkse kosten. Verhuizen is dus niet voor iedereen gunstig. Ga zelf aan de slag met online rekentools of maak een praatje met je bank om er achter te komen wat in jouw situatie het beste is.

Hypotheek aflossen

De huizenmarkt is zich aan het herstellen. Er is een stijging te zien in het aantal hypotheekaanvragen. Je woning zal in waarde stijgen waardoor je restschuld vanzelf verdwijnt. Maar dit gebeurt natuurlijk niet over één nacht ijs. Wil je je restschuld verkleinen dan kun je ook extra hypotheek aflossen. Dit kan je uiteindelijk weer schelen in je maandelijkse lasten. Maar pas op voor boetes! Het kan zijn dat je geld moet betalen als je aflost op je hypotheek. In veel hypotheken is een jaarlijkse boetevrije aflossing toegestaan van 10 - 20 % van de oorspronkelijke hoofdsom.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten