Huis bouwen: waar moet je beginnen?
Wonen Woonideeën

Huis bouwen: waar moet je beginnen?

Wil je een huis bouwen? Spannend! Heb je al een kavel op het oog, of zelfs al gekocht? Dan is het tijd om te bedenken wat voor huis je wil laten bouwen. Aan welke eisen moet de woning voldoen? Welke mogelijkheden zijn er? Er is een hoop om over na te denken. Gelukkig kun je een hoop uitbesteden. Van het ontwerp van jouw woning tot aan de oplevering. Wij vertellen je hoe een huis bouwen in zijn werk gaat.

Een showroom vol inspiratie: stap binnen in verschillende modelvilla's

Je kunt een hoop uitbesteden bij bijvoorbeeld Livingstone. Het begint allemaal in de showroom met een eerste gesprek met de architect. Een inspirerende omgeving waar verschillende volledig ingerichte modelvilla's op ware grootte aanwezig zijn. Hierin kun je rondlopen, inspiratie opdoen en écht de sfeer beleven!

Showroom huis bouwen Livingstone

Wij namen een kijkje bij Livingstone en kregen een rondleiding door de showroom. Hierin kom je vier verschillende woningen tegen. Ze hebben allemaal een verschillend plafondhoogte, dak, dakkapel en dakpan. De plafondhoogte is vaak lastig te bepalen zonder dat je het kunt vergelijken. Hoe hoog moet het plafond zijn? De meeste mensen roepen niet direct het aantal meter dat ze willen. Terwijl deze beslissing veel impact heeft op het uiteindelijke resultaat. Een hoog plafond geeft een ruimte een heel andere sfeer dan een laag plafond. Dit geldt ook voor zaken als een dak en een dakkapel. Kortom: een hoop om over na te denken!

Showroom Livingstone

Rond de de tafel met de architect

Je begint altijd met een eerste gesprek met de architect in de showroom. Uit dit eerste gesprek heeft de architect vaak al een duidelijk beeld en een eerste grove schets wordt gemaakt. De architect vertelt meestal ook mogelijkheden die er zijn waar de meeste mensen geen weet van hebben.

Architect

Schets architect

Wist je bijvoorbeeld dat het mogelijk is om vergunningvrij je uitbouw tot aan de grens te laten lopen? De vragen die vaak tijdens dit eerste gesprek worden beantwoord, zijn: ‘’Is het mogelijk wat we willen?’’, ‘’Past dit binnen ons budget?’’ en (wanneer er nog geen kavel is gekocht): ‘’Kun je mij adviseren welk kavel we moeten kopen?’’.

Woning in aanbouw huis bouwen

Het tweede gesprek is meestal twee weken later. De architect gaat na dit gesprek aan de slag met het ontwerpen van de woning. De eerste twee gesprekken zijn vrijblijvend. Wordt de opdracht goedgekeurd, dan wordt het plan in 3D uitgewerkt.

Ontwerp huis bouwen

Vaste leveranciers: wel zo prettig

Livingstone werkt met veel vaste leveranciers. Het is ook mogelijk om een afspraak bij de leverancier te maken. Maar vaak loopt het contact via Livingstone. In de showroom zijn veel verschillende dakpannen, deuren, trappen en zonnepanelen aanwezig. Dit maakt het makkelijker om te ontdekken wat je mooi vindt en wat bij je woning past.

Huis bouwen

Kopersbegeleider: keuzes voor binnen

Een paar weken later heb je een afspraak met de kopersbegeleider. Tijdens de gesprekken met de kopersbegeleider ga je de keuzes voor binnen bekijken. Wat voor trap wil je? Welke keuken? Voor welk sanitair ga je? Welke verlichting wil je? Ook hiervoor heeft Livingstone vaste partners. De indeling van het huis qua ruimte is vaak de meest lastige keuze. Tijdens de gesprekken gaat het meestal ook vooral over de indeling van de woning.

Showroom Livingstone huis bouwen

Een paar keer per jaar worden er open dagen georganiseerd. Tijdens deze open dagen stellen mensen hun huis, dat ze hebben laten bouwen door Livingstone, ter beschikking. De meeste mensen vinden dit prettig omdat ze zo een goed beeld krijgen hoe het zou kunnen worden.

Een huis bouwen: hoe lang duurt dat?

Het hele traject van een huis bouwen, vanaf het eerste gesprek met de architect tot het moment dat je in jouw droomhuis kunt intrekken, duurt meestal zo’n 1,5 jaar. Een huis bouwen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar doordat organisaties als Livingstone alles uit handen nemen, maken zij een huis bouwen veel gemakkelijker.

Huis dat gebouwd is

Ga jij je eigen villa bouwen of is jouw droomhuis al gebouwd? Deel hieronder jouw ervaringen met ons!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten