Een centrale verwarmingsketel moet voldoende werkdruk hebben. Dit is nodig om op een goede manier te functioneren. Hierbij zorgt de druk ervoor dat het water rondgepompt kan worden en je woning verwarmd zal worden.
De druk van een centrale verwarmingsketel moet altijd tussen de 1,5 en 2,0 bar zijn. Dit kan je aflezen van de manometer die op elke CV-ketel aanwezig is. Uit een onderzoek is gebleken dat veel huishoudens dit niet weten en de druk vele malen te laag is. Dat is natuurlijk ontzettend zonde omdat de centrale verwarming niet optimaal werkt. Er gaat veel warmte verloren waardoor je stookkosten hoger zullen zijn. Daar moet je dus goed op letten.
Hoe je ervoor kunt zorgen dat de druk van jouw centrale verwarming in orde komt ga ik je in dit artikel verder vertellen. Heb je er vragen over? Vraag altijd een specialist je te helpen.
Wanneer je een centrale verwarming wilt bijvullen om de werkdruk in orde te maken kan het voorkomen dat de druk omhoog schiet. De reden hiervan is vrijwel altijd te vinden in het rode expansievat bij de CV ketel. In dit vat zit een membraan die de drukschommelingen opvangt maar bij een te hoge algemene druk zal scheuren. Het expansievat loopt in dat geval vol met water en stopt met functioneren. Wanneer dit zo is moet deze vervangen worden.
Of het membraan in het expansievat daadwerkelijk is gescheurd, kun je controleren door er met een schroevendraaier tegenaan te tikken. Als zowel de boven en onderkant dof klinken is dit het geval. Laat het vat in dit geval vervangen.
Is de werkdruk van de centrale verwarming te laag? Moet je maandelijks bijvullen? Dan is er binnen de centrale verwarmingsinstallatie mogelijk een lekkage. Dit kan bij een van de radiatoren zijn, maar ook in een van de koppelingen in het buizenstelsel. Wanneer er een vermoeden van lekkage is kun je het beste een specialist laten komen. Een specialist zal lekkage makkelijker kunnen uitmeten en kan ook zien of er niet meer aan de hand is.
Een dalende werkdruk is overigens niet altijd een teken van lekkage, het kan ook zijn dat er lucht in een van de radiatoren zit die je een tijdje niet hebt gebruikt. Het jaarlijks ontluchten van de radiatoren is daarom absoluut een aanrader. Je kunt dit eenvoudig zelf uitvoeren met een ontluchtingssleutel. Zorg er tijdens het ontluchten voordat de verwarming niet aanstaat omdat je dan mogelijk heet water over je heen krijgt met alle gevolgen van dien.
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!