Iedereen is wel bezig met duurzaamheid. Er zijn erg veel verschillende aspecten waardoor je bezig kunt zijn met duurzaamheid. Zo kun je in het huishouden al verschillende aanpassingen doen, waardoor je duurzamer zal leven. Vooral oudere woningen zijn vaak niet goed voor de duurzaamheid. De reden hiervan is dat deze woningen vaak bijvoorbeeld enkel glas bevatten of nog werken met gas. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je oude woning duurzamer wordt? Hieronder lees je verschillende tips!
Glazen zijn erg belangrijk in een woning. Veel oudere woningen hebben enkel glas. Dit houdt in dat een woning niet goed geïsoleerd wordt vanuit de glazen. Hierdoor kan een woning veel warmte verliezen en kan er daarnaast veel kou naar binnen komen. Belangrijk is dus om de ramen in een woning goed te laten isoleren. Dit doe je door middel van het installeren van dubbel glas. Bij sommige woningen is het aanbrengen van dubbel glas alleen niet mogelijk. Dit komt omdat dit dan monumenten of historische panden zijn. Hierbij kun je dan voorzetramen installeren. Deze zorgen dan voor een goede isolatie.
Je ziet erg veel zonnepanelen om je heen. Heel logisch, want de zonnepanelen zorgen voor een groot voordeel. Door middel van de zonnepanelen wek je natuurlijke energie op. De zonnepanelen vangen namelijk het natuurlijke licht van de zon op, waardoor ze dit om kunnen zetten. Hierdoor kun je de natuurlijke energie voor verschillende aspecten gebruiken.
Net als de ramen kunnen de muren ook veel warmte verliezen. In veel gevallen heb je dubbele muren. In de wand daartussen kan dan isolatiemateriaal gedaan worden. Die ruimte waar het isolatiemateriaal tussen gedaan kan worden, wordt ook wel de ‘spouw’ genoemd. Bij woningen die erg oud zijn, kan het zo zijn dat je ook geen spouw hebt. Hierbij kun je dan isoleren vanuit de binnenkant van de woning.
De nieuwbouwwoningen worden allemaal gebouwd zonder gas. Gas is namelijk niet erg goed voor de duurzaamheid. In oude woningen wordt er nu eenmaal veel gebruik gemaakt van gas. Zo is gas bijvoorbeeld nodig voor het opwarmen van de woning of van het water. Om ervoor te zorgen dat je niet te veel gas verbruikt, kun je ervoor kiezen om de woning minder op te warmen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je jezelf wat warmer aankleed, zodat je de verwarming niet veel hoeft op te stoken. Daarnaast kun je ook minder lang gaan douchen en minder (warm) water gebruiken. Hiermee zorg je er al voor dat je een stuk minder gas gebruikt.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, maken oude woningen gebruik van gas en een ketel. Om ervoor te zorgen dat je duurzamer warm water kunt gebruiken, kan een waterpomp goed van pas komen. Een warmtepomp haalt namelijk ongeveer 75% energie uit de natuur. Denk aan lucht, grond en water. Dan heeft de pomp voor nog 25% elektriciteit nodig.
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!