Hoe om te gaan met ongedierte in de moestuin
Moestuin Tuinideeën

Hoe om te gaan met ongedierte in de moestuin

Het is de nachtmerrie van elke moestuinier: ongedierte dat stiekem al je gewassen op eet. Je eerste gedachte is misschien om aan de slag te gaan met allerlei soorten gif, echter is dit niet altijd de beste oplossing. Sommige beestjes zijn namelijk erg nuttig voor je moestuin. 

Hoe zorg je er dan voor dat de juiste beestjes blijven en het ongedierte wegblijft? In deze blog geven we je een aantal tips!

1. Meer biodiversiteit

Zorg ervoor dat je genoeg natuurlijke vijanden van ongedierte in de tuin hebt. Door bloemen en planten te plaatsen die nuttige insecten aantrekken, zoals lieveheersbeestjes, spinnen, libellen, sluipwespen en gaasvliegen, creëer je een natuurlijk evenwicht in de tuin. Deze nuttige insecten voeden zich met schadelijke plagen en helpen ze onder controle te houden. 

2. Handmatig verwijderen

Een van de gemakkelijkste manieren om met ongedierte om te gaan, is door ze handmatig te verwijderen. Controleer regelmatig je planten op tekenen van ongedierte zoals luizen, slakken of rupsen. Echter op de lange termijn is dit geen handige oplossing. 

3. Natuurlijke afweermiddelen

Er zijn verschillende natuurlijke stoffen en planten die kunnen helpen om ongedierte op afstand te houden. Meng bijvoorbeeld knoflook, uien en chilipepers tot een spray om insecten (o.a. tegen slakken, bladluizen, larven en mieren) af te weren. Ook het plaatsen van sterk ruikende kruiden zoals basilicum, munt of lavendel (o.a. tegen mieren, motten, muggen en larven) kan helpen om ongedierte te ontmoedigen.

4. Fysieke barrière

Fysieke barrières kunnen ook helpen om ongedierte weg te houden van je moestuin. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van gaas of netten om vogels en konijnen buiten te houden. 

5. Metgezelplanten

Sommige planten hebben de eigenschap om elkaar te beschermen tegen ongedierte. Door bepaalde planten naast elkaar te plaatsen, kun je een natuurlijk afweersysteem creëren. Bijvoorbeeld, het planten van uien naast wortelen kan wortelvliegen afstoten.

6. Gebruik milieuvriendelijke insecticide en/of neemolie

Als de bovengenoemde strategieën niet voldoende zijn, dan kun je overgaan op milieuvriendelijke insectenbestrijding, zoals insecticide zeep en neemolie. Deze kunnen worden gebruikt om plagen zoals bladluizen en mijten te bestrijden zonder schade toe te brengen aan nuttige insecten.

Meer moestuin tips?

Door te kiezen voor natuurlijke strategieën en zorgvuldig beheer, kun je een bloeiende moestuin creëren zonder afhankelijk te zijn van schadelijke chemicaliën. Goed voor jouw moestuin, goed voor de natuur. 

Ben je op zoek naar nog meer moestuin tips? Op Woonblog vind je volop inspiratie en handige stappenplannen voor het aanleggen en onderhouden van jouw moestuin. 


Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten