Hoe je een woning inricht met beperkt budget
Wonen DIY Wooninspiratie Duurzaam

Hoe je een woning inricht met beperkt budget

Misschien ga je verhuizen of is je huis toe aan een restyling: dit zijn beide leuke gelegenheden om je huis (opnieuw) in te richten. Het inrichten van je huis lijkt veel geld te kosten, maar met een beetje meer moeite richt je je woning ook met een beperkt budget in. Wij vertellen je hoe en geven je handige tips.

Restylen van meubels in huis

Doe nooit zomaar meubels weg, maar kijk altijd eerst of je er nog iets mee kunt. Die bank waarvan je de kleur niet meer mooi vindt? Misschien kun je op marktplaats een goedkope hoes of kleedje vinden die hem opfleurt. Of die saaie, houten kast? Die kun je verven in de kleur die beter bij je (nieuwe) interieur past, zodat hij weer als nieuw lijkt.

Loop door je huis en denk in mogelijkheden, in plaats van problemen. Ben je zelf niet zo creatief? Misschien heb je handige vrienden die je graag helpen in ruil voor een klein bedrag of etentje bijvoorbeeld. Of laat je meubel door een professional opknappen, misschien is dit goedkoper dan een nieuw meubelstuk kopen.

Verkoop je eigen meubels

Heb je besloten welke meubels je gaat restylen, en welke niet? Gooi niets zomaar weg. De meubels waar je echt niks mee kan of wil, kun je verkopen. Van het geld dat dit oplevert, kun je weer andere leuke meubels kopen. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je enkel van het verdiende geld nieuwe meubels mag kopen. Zo daag je jezelf uit je meubels voor een zo goed mogelijke prijs te verkopen én zorg je dat je niet meer geld uitgeeft dan je hebt. Verkoop je meubels op rommelmarkten zoals de Ijhallen, of op tweedehands verkoopsites zoals Marktplaats. Naast dat het geld oplevert, kan verkopen ook heel leuk zijn.

Tweedehands meubels kopen

Naast je eigen meubels verkopen, kun je zelf ook tweedehands meubels kopen. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer. Begin door op te schrijven welke meubels je wil: van soort meubel tot designer tot kleur. Nu je weet wat je wil, kun je op zoek gaan naar de goedkopere, tweedehands variant. Typ dit in de zoekbalk en zie hoeveel varianten van jouw droommeubel verkocht worden.

En zie je niet meteen wat je zoekt? Op sites als Marktplaats kun je je zoekopdracht opslaan en er een alarm op zetten. Je krijgt dan een mailtje wanneer er nieuwe artikelen verschijnen die binnen jouw zoekopdracht passen. Hiermee zorg je ervoor dat je er als een van de eersten bij bent als iets online komt. Wedden dat het extra leuk is, als je na een tijdje zoeken eindelijk jouw droommeubel – binnen je budget – vindt?

woon ideeen

Meubels van het grofvuil

Het kan zijn dat deze tip niet meteen juich-gevoelens bij je oproept, maar geloof ons: als je eenmaal iets bij het grofvuil vindt, ben je fan. Wie zijn ogen open houdt op straat, vindt de allermooiste parels. Het kost wat tijd en moeite, maar dat is het waard: alles dat je vindt is namelijk helemaal gratis. Mensen doen de mooiste dingen weg, van banken tot tafels tot kunst. Soms in perfecte staat, soms heeft het een kleine opknapbeurt nodig. Maar, altijd zijn ze gratis. En past je gevonden voorwerp niet binnen jouw interieur? Dan verkoop je het gewoon, of maak er een ander blij mee.

Zelf meubels of kunst (na)maken

Vind je je droom-meubel niet tweedehands of bij het grofvuil? Dan kun je er altijd voor kiezen het meubel zelf (na) te maken. Denk aan een meubel dat je graag wil en dat haalbaar is om zelf te maken. Verzamel dan de materialen, en je kunt aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een salontafel of televisiemeubel: deze zijn vaak simpel na te maken, wat het zonde maakt om hier veel geld aan te besteden. Het enige dat je hoeft aan te schaffen, is materiaal.

Als je geen idee hebt hoe je zelf meubels maakt, kun je beginnen met het kijken van tutorials op Youtube. En ook op kunst kun je besparen, door zelf een goedkopere variant te maken. Kijk eens op je telefoon, daar zit vast wel een mooie foto bij die je een fijn gevoel bezorgt. Deze kun je uitprinten en in een mooie lijst hangen. Zo heb je persoonlijke meubels en kunst in huis, zonder er (veel) geld aan uit te geven.

Houd kortingen en budgetwinkels in de gaten

Voor het geval je toch een nieuw meubelstuk wil aanschaffen: houd kortingen en budgetwinkels in de gaten. Elke winkel heeft om de zoveel maanden een (grote) uitverkoop, wie weet zit jouw gewenste meubelstuk daar bij. Het helpt om, wanneer je naar de site gaat, eerst naar de sale-pagina te kijken. Misschien vind je daar alles wat je nodig hebt, en hoef je niet naar de reguliere pagina. Zo voorkom je dat je verleid wordt om een veel te duur item te kopen.

En valt je oog toch op te duur een meubel of accessoire? Check dan altijd eerst of budgetwinkels een soortgelijk iets voor een kleinere prijs verkopen. Vaak zie je dat deze winkels items verkopen die geïnspireerd zijn op duurdere designer stukken, voor een goedkopere prijs.

Geld besparen app

Benieuwd hoe je nog meer geld kunt besparen? Download de geld bespaar app van Dyme. Deze app helpt je geld te besparen door je uitgaven en inkomsten bij te houden en het opstellen van budgetten. En is een abonnement te duur of onnodig? Dyme helpt je bij het opzeggen of overstappen.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten