Een duurzame inrichting: zo doe je dat!
Interieur Wooninspiratie Inrichting Duurzaam

Een duurzame inrichting: zo doe je dat!

Ben je van plan om binnenkort bijvoorbeeld een huis te kopen in Kerkrade? Dan komt daar natuurlijk onder andere een nieuwe inrichting bij kijken. Tegenwoordig staat duurzaam leven en wonen steeds meer centraal en dus ook steeds meer mensen willen de inrichting van hun woning verduurzamen. Dit kan door zowel milieuvriendelijke producten te kiezen als bewustere keuzes te maken. Maar wat houdt dit precies in? En hoe voer je het allemaal daadwerkelijk uit? Wij vertellen je in deze blog alles over het creëren van een duurzame inrichting in jouw woning, zodat het woongenot kan gaan beginnen.

Alles krijgt een tweede kans

Vaak denk je bij een nieuwe inrichting aan nieuwe spullen. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Door creatief na te denken kun je, naast je steentje bijdragen aan een duurzame wereld, ook geld besparen. Zo kun je bijvoorbeeld spullen, die je al hebt, hergebruiken of upcyclen. Denk hierbij aan een likje verf geven, wat opschuren of er zelfs geheel nieuwe voorwerpen van maken. Er zijn tegenwoordig genoeg inspiratiebronnen die je op leuke ideeën kunnen brengen.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om voor tweedehands meubels en accessoires te gaan. Het kopen van tweedehands spullen wordt steeds populairder dus ook het aanbod is de afgelopen jaren groter geworden. Je kunt natuurlijk meerdere tweedehandswinkels afstruinen, maar ook een kijkje nemen op het internet of bij bepaalde Facebookgroepen.

woon ideeën

Het kiezen van de juiste verf

Ook het kiezen van duurzame producten dragen bij aan een duurzame inrichting. Zo bestaan er verschillende duurzame alternatieven voor verf. Verf is namelijk vaak niet heel erg milieuvriendelijk door alle chemische stoffen die erin zitten. Wanneer je kiest voor verf op waterbasis zal dit in de meeste gevallen niet zo zijn. Dit is naast goed voor het milieu ook veel beter voor kleine kinderen of zwangere vrouwen. Er zijn een aantal merken op de markt die duurzame verf verkopen, deze fabrikanten maken hun verf meestal ook op een duurzame manier en recyclen zoveel mogelijk.

De juiste materialen

Door de juiste materialen te gebruiken in jouw inrichting ben je niet alleen goed bezig. Naast dat het goed is voor het milieu, gaan ze langer mee, ziet het er gezelliger uit en straalt het meer warmte uit. Een voorbeeld hiervan is hout. Let bij hout er wel altijd op of het op een verantwoordelijke manier is gekapt, dit herken je aan het FCS- certificaat. Hout zou je kunnen verwerken in de inrichting door planken aan de muur op te hangen of te kiezen voor een houten tafel met stoelen. Andere duurzame materialen naast hout zijn vormen van duurzaam textiel zoals linnen en biologisch katoen. Hiervan kunnen matrassen, handdoeken, gordijnen en beddengoed worden gemaakt.

woon ideeën

Duurzaam verlichten

De laatste tip die wij jou meegeven is het kiezen voor duurzame verlichting. Door te kiezen voor een LED lamp hoef je minder vaak jouw lamp te vervangen, draag je minder CO2 uit en ziet de verlichting er ook nog eens een stuk stijlvoller uit. Door te kiezen voor een duurzame inrichting zul je duurzamer gaan wonen, meer woongenot ervaren, geld besparen en zullen materialen langer meegaan.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten