Duurzaamheid, kan dat goedkoper en makkelijker?
Duurzaam Energie

Duurzaamheid, kan dat goedkoper en makkelijker?

Alles om ons heen wordt duurder. Van je maandelijkse woonlasten tot een plakkie kaas uit de supermarkt. We merken het allemaal. Besparen is daarom de laatste tijd een populair onderwerp van gesprek. Maar besparen is meer dan alleen maar minder geld uitgeven. Hoe pakken Nederlanders dit aan? 

Besparen is een uitdaging

We praten op het werk over korter en kouder douchen. Als we van huis gaan draaien we massaal de verwarming naar beneden. Sommige mensen zien maximaal besparen als een soort uitdaging. Papieren folders worden verslonden. Op zoek naar de beste aanbieding bij de lokale supermarkt. Diezelfde folders worden een paar dagen later zonder pardon in de papierbak gegooid. En naar de afkomst van dat goedkope stukje kip wordt door sommige mensen niet gekeken.

Bespaar me de moeite

Je kunt je misschien voorstellen dat voor mensen voor wie duurzaamheid belangrijk is, besparen moeilijker is. En in sommige gevallen kan dit leiden tot de nodige frustratie. Dat een duurzaam product meer kost, is algemeen bekend. De gemiddelde bezitter van een groen hart is ook bereid om meer te betalen voor een product dat aansluit op de normen en waarden die ze hebben. Maar een gemiddelde duurzaamheidscheck wordt tegenwoordig wel erg lang. Een aantal voorbeelden hiervan:

  • Is het product biologisch geproduceerd? Zijn er keurmerken die dat bewijzen? 

  • Is de verpakking van biologisch afbreekbaar- of gerecycled plastic?

  • Welke E-nummers waren nou wel oke? 

  • Is het wel Fairtrade? Vegan?

  • Zonder gebruik van palmolie? 

..En wat zei je partner nou ook alweer over gemodificeerd zetmeel? Verpakkingen staan vol kleine lettertjes. Naast die hogere kosten in de supermarkt en extra tijd, heb je dus ook goede ogen of een leesbril nodig om duurzame keuzes te kunnen maken.

Duurzaamheid wordt steeds makkelijker

Om duurzaam boodschappen te doen heb je dus je volle verstand nodig tijdens het shoppen. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die zelf verduurzamen en inspelen op de veranderende behoeftes van consumenten. Winkels of merken met alleen eco-friendly kleding, restaurants met uitsluitend biologische producten of een weekje back-to-basics op camping in de natuur zonder wifi. Op deze manier kunnen natuur- en milieu liefhebbers een keer een iets makkelijkere keus maken. 

Groene stroom en gas, een bewuste keuze

Deze trend zien we ook terug in het aanbod van gas en groene energie. Een van de aanbieders van stroom en gas is Greenchoice. In tegenstelling tot veel andere aanbieders leveren ze uitsluitend Nederlandse groene stroom van lokale energiebronnen en al het gas dat ze leveren wordt gecompenseerd door het aanplanten van bossen over heel de wereld. Op deze manier hoeven we ons geen zorgen meer te maken over kleine lettertjes die duurzaamheid op het spel zetten. En kan de bewuste Nederlander met een gerust en groen hart kiezen voor groene stroom en gas


Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten