Vandaag vertellen we je hoe je heel gemakkelijk oude meubels kan opknappen en schilderen in een nieuw kleurtje in deze leuke DIY! Zo tover je je oude kast, wandtafel of eetkamertafel om tot een prachtig en modern meubelstuk in een nieuw jasje. Of ben je juist opzoek naar een meubelstuk in een bepaalde kleur, maar kun je het nergens vinden? Steek dan zelf de handen uit de mouwen! Wij nemen je stap voor stap mee en vertellen je precies hoe je deze DIY uitvoert.
Begin met het uitkiezen van een meubelstuk om op te knappen! Ben je al eeuwen op zoek naar een leuk wandtafeltje/kastje om dat lege plekje in je interieur op te vullen, maar kun je het niet in de juiste kleur vinden? Geen probleem, dan verf je het tocht zelf! Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je een oud meubelstuk wil opknappen. Oude meubels zijn soms namelijk voorzien van een laag boenwas en daar kun je niet overheen schilderen/schuren. Heeft het meubelstuk wat jij wil opknappen toch een laag boenwas? Dan moet je die laag verwijderen door flink te boenen met terpentine of een speciaal soort afbijtmiddel. Dit kan een tijdrovend klusje zijn, dus wij raden je aan om te kiezen voor een meubelstuk zonder boenwas.
Omdat gele meubels zo lastig te vinden zijn hebben we besloten zelf aan de slag te gaan. Wij hebben gekozen voor een grenen wandtafeltje met leuke ronde pootjes om op te knappen.
Daarna is het belangrijk om te bepalen wat voor soort verf je wil gebruiken, kies je voor lak of krijtverf? Eigenlijk is het belangrijker wat voor soort finish je wil. Houd je van supermat met een brocante uitstraling? Dan is krijtverf waarschijnlijk de juiste keus voor jou! De voordelen van krijtverf zijn dat je van te voren niet uitgebreid hoeft te schuren, het snel droogt en goed dekt. Met krijtverf ben je waarschijnlijk een stuk sneller klaar dan met lak, maar het heeft ook een aantal nadelen. Krijtverf is namelijk niet waterbestendig. Wil je het gebruiken voor een voorwerp dat je vaak aanraakt/gebruikt en schoonmaakt dan moet je boenwas of vernis gebruiken om te zorgen dat het niet slijt en/of afgeeft.
Heb je liever een hooglans of zijdeglans finish of een meer slijtbestendige afwerking? Ga dan voor lak! Bij lak is het voorbereidende werk een stuk uitgebreider dan bij krijtverf. Je moet je meubelstuk namelijk uitgebreid schuren en vaak is een laagje primer/grondverf ook niet onverstandig. Lak pakt namelijk lastig op oude verf of beitslagen en oude meubels bevatten nou eenmaal vaak zo'n laagje. Om er zeker van te zijn dat je verf goed pakt en niet opentrekt kun je daarom het beste een laagje grondverf gebruiken. Lak dekt daarnaast ook minder goed dan krijtverf, om de nerf van je houten meubel er goed onder te krijgen zul je meerdere lagen moeten gebruiken. Ook al klinkt het gebruiken van lak als erg veel werk, het eindresultaat is het zeker waard!
Wij hebben er voor gekozen om het wandtafeltje in een warme tint geel te lakken, omdat een zijdeglans finish in dit geval onze voorkeur heeft. Tijd om aan de slag te gaan!
Als je krijtverf gebruikt en er geen boenwas op je meubelstuk zit dan heb je geluk, licht opschuren is in dit geval namelijk voldoende. Ontvet van te voren je meubelstuk met ammoniak of St. Marc, anders schuur je het vet/vuil in je meubelstuk. Gebruik vervolgens schuurpapier met een fijne korrel (180 of 220) en schuur het meubelstuk licht op. Maak het meubelstuk goed stofvrij met een borstel en een vochtige doek en je bent klaar met de voorbereiding.
Als je gaat lakken dan is het belangrijk om je meubelstuk uitgebreid te schuren. Maak voordat je gaat schuren het meubeltje goed schoon en vetvrij met ammoniak of St. Marc en probeer het meubelstuk zo ver mogelijk 'kaal' te schuren zodat oude verf en/of beitslagen eraf zijn. Gebruik voor grote oppervlaktes een schuurmachine, zo ben je een stuk sneller klaar. Wij hebben voor ons tafeltje schuurpapier met korrelgrootte 100 gebruikt voor de eerste schuurlaag. Maak het meubelstuk goed stofvrij met een borstel en een vochtige doek. Je kunt nu eventueel nog kleine deukjes of gaatjes bijwerken met een beetje plamuur. Goed laten uitharden en nog even bijschuren voordat je begint met schilderen.
Klaar met schuren? Tijd om te schilderen! Bij krijtverf gebruik je voor het beste effect een synthetische kwast. De verf droogt snel en loopt niet veel uit, dus je krijgt al snel een beetje een streperig effect. Niet bang zijn dit hoort! Om zo min mogelijk strepen te krijgen werk je snel, breng je de verf niet te dik aan en strijk je de verf uit in één richting. Mocht de verf in één laag niet dekken dan kun je na een paar uur als de verf goed droog is nog een laagje aanbrengen. Hierdoor wordt het streperige effect ook minder.
Ga je met lak aan de slag dan begin je met het aanbrengen van een laag grondverf/primer. Dit hoeft niet super precies, want er gaat nog minstens één laag lak over. Grote oppervlakken kun je met een viltrollertje doen. Precieze en ronde stukken met een kwast. Laat de grondverf minstens 24 uur drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.
Nog een tip: als je net zoals wij een klein meubelstuk opknapt kan het handig zijn om het op schragen te zetten zodat je niet steeds geknield/gehurkt aan het schilderen bent. Zo kun je het beter zien en het is beter voor je rug!
Zit het laagje grondverf erop? Tijd om nog een keer te schuren. Ga dit keer aan de slag met heel fijn schuurpapier. Wij gebruikten waterproof schuurpapier voor het mooiste resultaat, dit kun je bij iedere bouwmarkt krijgen. Waterproof schuurpapier gebruik je nat, dus het is wel een beetje een geklieder. Deze keer zul je alles met de hand moeten schuren, omdat het maar heel licht geschuurd hoeft te worden. Schuur het hele meubelstuk en maak daarna weer goed stofvrij. Dit doe je weer met een sopje met een beetje St. Marc.
Nu is het tijd om met de lak aan de slag te gaan. Werk precies met niet te veel verf aan je kwast om lopers te voorkomen. Grote oppervlakken kun je weer met een viltrollertje doen. Waarschijnlijk heb je minstens twee lagen lak nodig voor een mooi eindresultaat. We waarschuwen je alvast voor de kleur geel: wij hadden maarliefst vier lagen nodig om de kleur mooi dekkend te krijgen. Laat na iedere laag lak de lak minstens 24 uur drogen. Schuur vervolgens weer licht op (het liefst met waterproof schuurpapier) voordat je de volgende laag aanbrengt. Na het laatste laagje is je meubelstuk helemaal af en klaar voor gebruik!
Heb je krijtverf gebruikt dan hoef je tussen de laagjes door niet opnieuw te schuren! Na het schilderen is het wel mogelijk om het meubelstuk af te werken met vernis of boenwas om zo het meubeltje waterproof/ slijtvast te maken. Hierna is ook je meubelstuk opgeknapt met krijtverf helemaal klaar voor gebruik!
Je ziet hieronder het eindresultaat van ons opgeknapte meubelstuk! Maar het kastje is natuurlijk niet af zonder dat het gestyled is met leuke woonaccessoires! Wij gingen voor de contrasterende kleur blauw, waardoor het vrolijke wandtafeltje nog vrolijker wordt.
Hebben jullie wel eens een meubelstuk opgeknapt? Laat het ons weten in de comments!
DIY
Woonideeën Woonaccessoires Woonruimtes Woonkamer inspiratie Wooninspiratie Woontrends
DIY Inrichting Woonaccessoires Woontrends
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!