Dit zijn dé 4 kenmerken van de Japandi woonstijl
Interieur Woonstijlen

Dit zijn dé 4 kenmerken van de Japandi woonstijl

We hebben de afgelopen jaren de Japanse en Scandinavische woonstijl steeds populairder zien worden. Hieruit is de trend ontstaan om deze woonstijlen met elkaar te combineren: Japandi. Wat is een Japandi woonstijl precies? In deze blog kijken we naar de vier kenmerken en hoe jij deze stijl thuis creëert.

Wat is Japandi precies?

Japandi neemt het minimalistische en het functionele van het Scandinavische interieur en combineert deze met de nette en simpele Japanse inrichting. Op deze manier creëer je een warme, luxe, simpele en traditionele stijl die bestaat uit strakke lijnen, natuurlijke materialen en neutrale kleuren. Ook brengt de Japandi woonstijl de natuur in huis. Natuurlijke materialen als bamboe, wol en linnen zie je vaak terug in dit interieur.

1. Wabi-sabi: gebruik natuurlijke materialen

Eén van de bekendste kenmerken van de Japandi woonstijl is het gebruik van veel natuurlijke materialen. Dit wordt ook wel wabi-sabi genoemd. Deze materialen zijn vaak niet perfect en onbewerkt. Op deze manier breng je veel natuurlijke texturen aan in je woning. De natuurlijke schoonheid van deze imperfecties is erg belangrijk in deze interieurstijl.

Wabi-sabi zelf toepassen? Maak gebruik van materialen zoals bamboe, rotan en steen. Natuurlijke meubels passen erg goed binnen de Japandi woonstijl en zorgen voor een neutrale en natuurlijke uitstraling.

2. Neutrale kleuren voor rust en kalmte

Een belangrijk kenmerk van de Japandi woonstijl is dat het zorgt voor rust en kalmte. Dit kan je bereiken door het gebruik van zachte en neutrale kleuren. Vooral beige, zwart, wit en grijs zijn erg populair. Een groot voordeel van het gebruik van neutrale kleuren is dat deze makkelijk met elkaar te combineren zijn. Houd er tijdens het schilderen rekening mee dat je niet té enthousiast gebruikmaakt van donkere kleuren.

Let op: gebruik donkere kleuren om de ruimte te accentueren. Zorg dat de lichte kleuren de focus hebben.

3. Less is more: minimalisme op z'n best

Het Japanse en het Scandinavische interieur staan bekend om de minimalistische inrichting. Het is daarom niet vreemd dat de inrichting van de Japandi woonstijl zich focust op minimalisme. Het is dus belangrijk om de inrichting strak en georganiseerd te houden. Vermijd té veel accessoires omdat dit de ruimte vol en druk maakt. Als je veel spullen hebt, creëer extra opbergruimte met kastjes en dichte kasten zodat deze spullen opgeruimd zijn en niet zichtbaar zijn.

4. Knusheid met de Japandi woonstijl

Ik hoor je denken: hoe kan ik een knusse inrichting bereiken met een minimalistisch interieur? Dit is makkelijker dan je denkt. Maak je inrichting lekker knus door meerdere wollen kleden neer te leggen, kussens te plaatsen op de bank of zet een gezellige zitzak in de hoek. Hoogpolige kleden met een zacht en pluizig materiaal maken de ruimte helemaal compleet, warm en knus.

Meer lezen over trends en woonstijlen?

Japandi brengt het beste van de Japanse en Scandinavische wereld samen. Maar misschien ben je toch op zoek naar iets anders? Lees op onze website alles over de verschillende woonstijlen en ontdek wat het beste bij jou past.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten